Pengikut

Sabtu, 13 Disember 2014

Kesilapan Yang Sering Lelaki/Perempuan Berbadan Besar Lakukan Dalam Berdiet


ehsan google 

Assalamualaikum

Alhamdulilah masih lagi bernafas di muka bumi Allah, ucapkan syukur atas nikmat yang berikan pada kita. Marilah berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Terkejut juga entri pemilihan pemakaian untuk lelaki berbadan besar ini menjadi carian tertinggi untuk beberapa bulan ini. Ye acik pun antara mereka yang bertubuh badan yang besar dan sukar untuk mencari pakaian dan hari ini acik akan memberikan sedikit tips atat pecahkan rahsia kesilapan kita yang berbadan besar.

Pertama : Kita selalu skip sarapan pagi.

Alasan yang selalu acik bagi adalah tak boleh makan pagi, rasa mual dan nak muntah. Tapi bila dalam sebulan cuba makan pagi ,boleh jer. Sarapan pagi dapat memberikan kita tenaga untuk lakukan pekerjaan kita. Kalau tak boleh sangat gantikan dengan oat atau bijirin. Pastinya boleh, cubalah..

Kedua : Selalu makan pada waktu malam dan kalau makan berulam air.

Dulu memang jadi habit makan malam, sebelum tidur kenyangkan perut dulu baru tidur. Rupanya tidak elok ,sebab apa yang kita makan terkumpul dan faham,faham lah jadi lemak. Pastikan makan sebelum malam, petang itu makanlah sekadarnya behenti sebelum kenyang . Jadi malam-malam elakkan nasi lemak, mee goreng ,nasi goreng dan sewaktu dengannya.

Satu lagi masalah kita, kalau makan mesti nak berulam air, makan sikit air berlambak. Kalau mak acik pasti marah dia kata macam "itik" makan mesti ada air. Dari apa yang acik tahu lebih elok minum air selepas 15 minit makan. Kalau tersedak or tercekek itu janganlah tak minum air nanti katanya " acik kata tak boleh minum air sambil makan , jadi jangan minum "  itu bahayakan diri ler.

Ketiga : Selalu makan Fast Food ( Makanan Segera) 

Dulu acik menafikannya, ehh mana ada itu karut. Ada seorang kawan acik memang tiap hari makan fast food tak kiralah apa, dia badan kurus tapi selalu juga sakit tapi bila jumpa doktor dia kata kolestrol dalam badan tinggi walhal dia kurus. Fikirkan kita yang badan besar, agaknya lemak berapa ye bertambah ? oh my Allah.

Keempat : Kerap mencuba produk kuruskan badan.

Kadang masalah kita adalah malas untuk bersenam tapi nak kurus jadi alternatif adalah amik produk kuruskan badan. Nak kurus cepat, ambil produk ini tak sesuai (tak berkesan pada tubuh badan kita ) , ambil produk lain. Sebenarnya tak elok untuk tubuh badan kita. Percayalah bila kita behenti dia akan buatkan tubuh badan kita makin naik mendadak. Kerana sebelum ini selera kita seperti di hakis lepas kita tak makan dia buatkan selera kita bertambah. 

Kelima : Diet tak kosisten

Masalah kita adalah tak kosisten, sebulan pertama memang heavy training kita buat, kita diet sehabis-habis mungkin tapi bulan kedua kita dah berhenti. Macam mana tu ? kita mesti kosisten dalam senaman kita.Paling tidak lakukan senaman ringkas dan boleh melihat senaman yang di lakukan oleh instructor kegemaran acik Kevin Zahri  Dari beliau acik dapat banyak pekara baru.

Keenam : Behenti makan nasi secara mendadak.

Kita ini orang asia, nasi memang tak boleh lari, nak diet terus behenti makan. Are you mad ? Mana boleh, mulakan dengan kurangkan sedikit demi sedikit . Dulu 2 pinggan,kurangkan satu pinggan, kurangkan suku pinggan dan lama-lama gantikan dengan oat dan sebagainya. Ambillah jumlah yang sikit dan jangan lupa makan saur-sayuran yang segar. 

Okey sedikit dulu acik kongsikan kepada kamu, nanti acik update lagi. Kalau beri sekali banyak mesti kamu tak sukakan jadi baca yang dulu lepas nie acik akan kongsikan kepada kamu .Semoga bermanfaat. Alhamdulilah acik dapat maintain berat badan. 

Share This!


20 ulasan:

Umi Nazrah berkata...

setuju sangat dengan semua point ni. memang semua nya betul betul belaka :D

Maria Firdz berkata...

setuju sangat... diet paling mudah ialah jgn skip sarapan...

Etuza Etuza berkata...

tips sihat yang baik .harap kita semua amalkan..terbaik ya AP

Etuza Etuza berkata...

Etuza linkkan ya..baru jumpa AP semula..

Mama Niza berkata...

mama jenis tak makan malam .. hihi..

Fyna Ahmad berkata...

betul tue acik. fyna pun jarang breakfast. yang acin senarai tue fyna buat. kecuali yang no 4 tue. huhuhu.. tahun depan nak kena target baru balik. kalau boleh nak turunkan 7-8 kg je. tapi itu pun susah.

nila anggraini berkata...

Selalunya orang yang gemuk akan berdiet tetapi mereka mmg salah cara nak diet tu....kadang memang diet tetapi pada masa yg sama ambik minuman yg berkdar gula tinggi...dan tak buat senaman. Sama shaja kalau macam tu kan tak kurus juga.

Asha Lya berkata...

Org kurus pun bisa dpt kolestrol n darah tinggi klau x jaga pgmbilan mknan

Hanis Amanina berkata...

kena minum banyak air masak jugak, anggaran 25kg berat = 1 liter air. :) elakkan minuman bergula, bergas etc :)

hanisamanina.com

✿ Ina Ainaa ✿ berkata...

yeahh! dulu ena suka skip breakfast tapi badan tetap naik.. sekarang baru tahu Breakfast tu salah satu untuk berdiet dengan sihat

kucha lana berkata...

nak diet nie pun kena ada ilmu kalau main hentam je tak jadi juga

Rosmawati Ahmad berkata...

dah lama tak skip bfast.mmg pagi-pagi Ros selalu lapar.
tak dinafikan bfast buat kita kurang rasa nk makan byk masa lunch.

paridah berkata...

diet utk kshtan bukan semata nk kuruskan badan...

acik idah berkata...

Alhamdulillah... kesemua item itu idah dapat tanganinya dengan baik... kecuali no 5... huhu.. senaman kelaut... takder time bro... nak BW nie pun curi2 masa jer... :D

Jari Manis berkata...

jika lakukan kesilapan begini ambil lah ubat diet berapa byk pun mesti tiada kesan kan

Cetusan Minda berkata...

sis elak mkn mlm yg berat . klu lapar just mkn sayur jer ... dulu kerap mkn nasi mlm . perut naik mendadak . bkn senang nak hilangkan lemak kat perut kan . sudahnya buat senaman kempiskan perut ... sis mkn nasi time lunch jer . tu pun sejemput . bknnya sis gemok cuma bila usia meningkat , mknn mmg kena jaga ...

SalbiahM berkata...

seelok-eloknya minumair sebelum makan...then lagi satu tips, jangan tahan lapar.

Aishah Ahmad berkata...

Suka tips jangan tahan lapar.selaluny a AA akan makan sblm betul2 lapar utk elak mkn berlebihan.bila dh lapar ni nafsu mengatasi akal.

Khir Khalid berkata...

Betul tu Acik.. buat semua tu jngn mengejut.. diet2 mengejurtt mcm tu boleh memudaratkan. Dari nak sihat, lain pula jadinya nanti...

Haslinda Hassan Ali berkata...

breakfast mmg sgt2 penting

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails