Pengikut

Khamis, 13 Disember 2012

Kenapa Lelaki Ada 9 Akal Dan 1 Nafsu Dan Wanita Ada 9 Nafsu dan 1 Akal


Assalamualaikum

kenapa lelaki mepunyai 9 Akal dan 1 Nafsu?? DAN kenapa wanita mempunyai 9 Nafsu dan 1 Akal....

dalam hal ni kaum adam dan kaum hawa x puas hati...ada kaum adam kata"banyk juga akal kaum adam..tapi nafsu sikit..."ada pula kaum hawa kata"ish..jahat sangat ke aku ni sampai banyak nafsu...tapi akal aku sikit je.."

Sebenarnya dalam konteks ni yg dimaksudkan lelaki mempunyai 9 akal dan 1 nafsu adalah mreka ada 9 fikiran dan 1 emosi...manakala wanita pula yg dimakasudkan dgn 9 nafsu 1 akal ialah 9 emosi dan 1 fikiran...

cuba kalian fikir??

First kenapa kaum wanita diberi satu keistimewaan iaitu beranak??kenapa??kenapa lelaki tidak??

kerana wanita ada 9 emosi...wanita ni seorang yang penyayang.Dia sanggup membiarkan seorang makhluk tinggal didalam perutnya....dia sanggup bertahan selam 9 bulan 10 hari untuk biarkan seorang manusia tinggal didalam perut kita...itu disebabkan wanita mempunyai banyak emosi...

cuba bagi kaum lelaki yg mengandung???apa yang akan jadi??
tak pun suruhlah mereka ikat satu kampit beras seberat 10kg...apa riaksi mereka ??

mereka tak kan sabar untuk menghadapi beban yang bagitahu berat...sebb meraka rasa itu seperti beban..susah untuk melakukan kerja...tapi wanita tidak..dia sabar..malah dia kasih lagi manusia yang ada dalam kandungannya...itulah keistimewaan wanita...

Second kenapa kaum adam dibagi amanah untuk menguruskan talak??? kenapa tidak wanita??

Kerana lelaki mempunyai 9 fikiran...mereka boleh menguruskannya dengan berfikir...bukan dengan emosi..bayangkanlah sekiranya kuasa talak di bawah kuasa isteri sudah tentu mereka akan mengurusnya dengan emosi..bukan dengan fikiran..

sekiranya talak di tangan kaum isteri..pasti banyak kaum adam telah dudakan...(maaf sekiranya kasar)
itulah amanah kaum adam dan itulah keistimewaan kaum adam mempunyai 9 fikiran...

maaf sekiranya acik tersalah kata ya...^_^ ini hanya sekadar contoh biase .. ALLAH itu maha Adil dia tahu apa yang terbaik untuk kita..

Share This!


5 ulasan:

Lenggang Kangkung berkata...

tak faham

Nurrul berkata...

SubahanNauALLAH , setuju dengan acik..
Kalau talak itu pada wanita , bila merajuk sedih , kecewa , gaduh terus talak.. :D

Aku Penghibur berkata...

kan.. walaupon pekara simple pon susah kita nk laksanakan apataha benda2 yg berat2

mi$$ch0c0laTe berkata...

sokong sgt dgn info sebegini...
ianya boleh berfikir dengan login :)

indahnya ciptaan ALLAH

Norcahaya Ali berkata...

part yg talak tu memang setuju gila , kalau time becinta tu sikit2 kita putus , apa lagi kawen. konfem ramai duda skang ni. hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails