Ticker

6/recent/ticker-posts

DRAMA MINI “ KAU SUNDAEKU” MEMBUKA PELUANG GENERASI BELIA MEMBINA KERJAYA DI MEKDI

 


Antara impian kecil sebahgian dari kita adalah teringin sangat nak kerja di restoran makanan segera. Lihat cara pemakaianan mereka dan cara mereka menyambut pelanggan. Nampak segak ! cantik !

Mungkin ada yang sama seperti acik, yang pernah ada cita-cita untuk jadi sebahgian dari mereka ?

Acik sendiri pernah menjadi sebahgiaan daripada keluarga Mekdi sewaktu belajar di Uitm Shah Alam. Pengalaman yang sangat berharga sewaktu itu zaman boikot memboikot yang membawa kenangan yang tidak dapat dilupakan.

Satu hal yang sangat mengujakan bahawa sebuah rangkaian makanan segera terkemuka iaitu McDonald’s melaburkan jumlah yang signifikan bagi menjalankan pelbagai program latihan untuk mempersiapkan golongan belia menempuh kerjaya dalam industri makanan dan minuman.

Kepada belia diluar sana ambillah peluang ini untuk kembangkan kerjaya anda.Sebagai contoh, Program Perantis Vokasional McDonald’s yang merupakan program latihan berasaskan industri selama 18 bulan yang menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran dan 30 peratus pembelajaran teori di dalam kelas. Kejayaan program ini merupakan hasil kerjasama antara McDonald’s Malaysia dan Kementerian Sumber Manusia di bawah Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) yang diperkenalkan oleh Kementerian. Sejak 2018, Program Perantis Vokasional McDonald’s telah membantu lebih 3,500 belia daripada pelbagai latarbelakang untuk mendapatkan pengalaman dan pekerjaan dalam industri makanan dan minuman.

Menurut Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran, program latihan disasarkan kepada golongan belia untuk memacu mereka kearah laluan kerjaya yang positif dan membantu mereka meningkatkan potensi diri sebagai anggota masyarakat yang bertanggungjawab. Golongan belia di Malaysia adalah masa depan negara dan peningkatan pekerjaan yang diisi oleh golongan belia pastinya memberi manfaat besar kepada ekonomi kita dalam jangka masa panjang.

Selain itu juga, pendekatan yang digunakan dapat menarik minat generasi belia dilihat bersifat inklusif dan sangat dekat dengan belia terutama mengunakan medium sosial media. McDonald’s mengambil keputusan untuk menyelami kehidupan anak-anak muda hari ini dan mencari jalan baru untuk mengetengahkan budaya, nilai dan pelbagai peluang yang wujud di McDonald’s.

Bagi mengetengahkan pengalaman dan edukasi mereka telah mengambil pendekatan bagi menyemai minat dan menggalakkan permohonan pekerjaan dengan pengeluaran siri drama mini sembilan episod bertajuk “Kau Sundaeku” bermula pada 21 Disember 2022, dengan setiap episod mengambil masa satu minit. Siri drama ini berkisahkan tentang seorang pengurus dan tiga kru restoran yang datang daripada latarbelakang berbeza, yang menemui ‘rumah’ mereka dan mempunyai rasa kekitaan semasa bekerja di McDonald’s. Siri ini menampilkan Rasyiqah Johan dan Zafira Natasya Yong yang merupakan finalis Dewi Remaja, dan Adam Aliff Tay serta Subhasree Uiaramuthu.

 

Siri drama Instagram ini yang santai dan menyeronokkan ini tidak dinafikan merupakan sesuatu yang baru dan lain daripada yang lain. Paling penting agar dapat mencipta hubungan yang lebih baik dengan generasi muda supaya ia membolehkan Mekdi mempamerkan peluang pekerjaan yang menyeronokkan dan laluan kerjaya yang ditawarkan oleh keluarga besar Mekdi. Bagi yang belum menonton siri drama mini “Kau Sundaeku”, boleh ke IG @mcdonaldsmalaysia. Pasti terhibur dengan telatah dan jalan cerita yang santai tetapi sampai ke jiwa. Selamat menonton !

 

Pada acik tidak terkejut apabila McDonald’s Diiktiraf Sebagai Majikan Pilihan Rakyat

Sejak sekian lama, McDonald’s secara konsisten telah diiktiraf sebagai majikan pilihan rakyat Malaysia. Pencapaian terkini yang diperoleh McDonald’s termasuklah:

1.   Anugerah Majikan Terbaik Antara Yang Terbaik 2021 (Best of the Best Employer Award 2021)

2.   Anugerah Majikan Terbaik 2021 (Best Employer Award 2021) oleh Kincentric.

3.   Anugerah Majikan Terbaik (Best Employer Award) daripada Aon lima tahun berturut-turut dari tahun 2014 hingga 2018. 

4.   Majikan Terbaik untuk Wanita (Best Employer for Women) pada tahun 2015.

5.   Majikan Terbaik untuk Generasi Y (Best Employer for Generation Y) pada 2013

Sebagai sebahagian daripada Visi McDonald’s 2026, restoran khidmat segera ini komited melaburkan sejumlah RM1.35 bilion dalam tempoh beberapa tahun mendatang untuk membuka 500 restoran di Malaysia. Dengan pengembangan ini, syarikat dijangka mampu menawarkan lebih 50,000 peluang kerjaya untuk rakyat Malaysia menjelang 2026, termasuk 15,000 perantis baru di bawah Program Perantis Vokasional McDonald’s.

McDonald’s adalah rangkaian global perkhidmatan makanan melibatkan kira-kira 36,000 cawangan restoran di seluruh dunia dengan pelanggan lebih 70 juta sehari di lebih 100 buah negara. Sepanjang 40 tahun McDonald’s di Malaysia, McDonald’s memberi perkhidmatan kepada lebih 13.5 juta pelanggan sebulan di lebih 330 restoran di seluruh negara. McDonald’s Malaysia mempunyai lebih 14,000 kakitangan di semua rangkaian restorannya di seluruh negara dengan mewujudkan pelbagai peluang perkembangan karier, latihan dan pembangunan. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.mcdonalds.com.my. 

 

 

 

Catat Ulasan

1 Ulasan

paridah berkata…
DRAMA PENDEK MENARIK MINAT REMAJA