Pengikut

Khamis, 1 Mac 2012

Blogger Post 18 tahun ke atas & Gambar Tak menutup Aurat





Assalamualaikum

Alhamdulilah sekarang kita dapat lihat pekembangan dunia blogger yang semkin membangun dengan cepat seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Rasanya semua orang ada blog dan ingin jadi something dalam dunia blog nie. Kalau kita lihat terdapat pelbagai jenis blog yang ada seperti blog personal,blog tentang kereta,blog gadget dan sebagainya.


Tapi apa yang acik kesal adalah kepada blogger yang tak mengambil berat tentang soal isu-isu sensitive. Petang tadi acik ada tanyakan pada seorang blogger yang selalu post entry 18 tahun ke atas di page-page.




Acik tanya " kenapa ye suka postkan entry yang berunsur lucah ?? jawabnya sebab itu yang pembaca suka dan rating tinggi.


Tak rasa bersalah ke post entry seperti tu ?? tak takut dapat dosa ?? jawabnye dengan selamba buat apa nak rasa bersalah ? aku just postkan jer kepada sape yang click tu dialah yang nak dapat dosa .So soal dosa nie biar dia tanggung sendiri.


Tergamam acik dengar jawapannye , niat tak menghalalkan cara. Tahu tak kalau kita tulis pekara yang lucah nie kita pon dapat dosa. Cuba bayangkan setiap orang yang click benda yang tak senonoh tu akan dapat dosa dan serpihan dosa tu akan dapat pada kita sebab kita yang postkan.


Daripada Abi Hurairah (ra) katanya, Rasulullah sallallahu alaihi wasalam telah bersabda (yang bermaksud): "Di antara kebagusan keislaman seseorang ialah dia meninggalkan perkara yang sia-sia bagi dirinya." (HR Tarmizi)



Satu lagi please kepada blogger tu jangan lah meletakkan gambar perempuan yang tak menutup aurat dan sebagainya.Walaupon sumber yang kita dapatkan dari google. Kesian apa pemilik gambar, kerana selama gambarnya di siarkan selama itu dia akan terus mendapat dosanya.Dan kepada pemilik gambar yang tak menutup aurat ,selama gambar yang tak menutup aurat itu dilihat bukan muhramnya maka akan dapat sahamnya.

(1) “ Perempuan ...yg memotong badannya sendiri dgn gunting api neraka, kerana ia memperkenalkan dirinya kpd org lain.”
Yang dimaksudkan oleh hadith tersebut ialah wanita yang mendedahkan aurat untuk tontonan umum atau wanita yang bersolek dan berhias untuk ditunjukkan kepada lelaki yang bukan mahramnya.
Oleh itu janganlah seorang wanita meletakkan gambarnya yang mendedahkan aurat ATAU berhias cantik di dalam internet samada dalam blog, frienster, fb atau lainnya sekalipun dengan niat mencari sahabat atau merapatkan ukhuwwah.Tidak semestinya perlu menonjolkan kecantikan wajah atau tubuh badan.
Menulis dengan tulisan-tulisan yang baik juga boleh merapatkan ukhuwwah & mengembangkan tali persahabatan sesama manusia.
(2) Wajah wanita adalah sebesar-besar FITNAH yang mengundang pelbagai maksiat dan dosa.
Lagipun wanita adalah fitnah terbesar bagi lelaki.
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman : “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu wanita-wanita … .”(QS. Ali Imran : 14)
Ada perempuan yang tak puas hati bertanya pada acik.Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke?
Jawapannya :-Yang pasti, kalau tak tutup aurat, confirm masuk NERAKA... Nauzubillah
Maaflah kalau ada yang terasa.Cuba acik simpati kepada mereka dan acik cuba sedaya upaya agar kita sam-sama mendapat keberkatan dari ALLAH ..siapa yang tak nak masuk syurga ??so kita same-same kejalan yang benar dan lurus..sampai disini dulu yer ..adios :)

Share This!


15 ulasan:

Syuhada Nasya berkata...

nice acik .. suka bc blog acik.. hehehee.. takot pulak bila bca pembalasan di hari akhirat ,,:( sama2 kita menginsafi

Aku Penghibur berkata...

alhamdulilah ..semoga ada kesedaran untuk kita :)

sha my heart berkata...

TQ di atas perkongsian ini.

Alhamdulillah, semua gambar2 yg mendedahkan aurat orang lain dah lama buang.

tapi risau isi kandungan blog plak yang menyeleweng ke apa ke. (tak de tulis pasal lucah2 tapi risau akan dosa yg lain dapat dari blog. cthnya, igtkan perbuatan lama yg mana ALLAH dh ampunkan dosa kita tapi bila ingat balik, jadi dosa.)

dear yayah berkata...

niat kena btol.. bukan senang nk dpt rating tggi je sptutnya.. apa sgt dgn rating tu.. nice entry by the way

Aku Penghibur berkata...

INSYAallah SEMOGA semuanya bersih blog kita nie

Aku Penghibur berkata...

betul tu .. rating x penting... rating tinggi pon tpi dpt dosa ..x gunakkan

Mr.Trollulz berkata...

Aku suka entri kali ini. Sependapat dengan aku. Cuma aku tak reti nak lahirkan ucapan dalam entri jaa. :)

Fendy berkata...

btol tu...jgn nk kejar dunia sgt dlm blog ni

Aku Penghibur berkata...

thank u..bgusla kalau sependapat :)

Aku Penghibur berkata...

tak kemana kalau kita kejar pon

aiyang berkata...

terima kasih atas peringatan ini....akan cuba perbaiki kesilapan...moga allah ampunkan dosa2 hambanya ini

asmira surianie berkata...

sangat2 sokong,risau la kalau blog saye pon ade lakukan kesilapan mcm ni

naim berkata...

salam

bagus entri ko bro

jom baca:L
http://pemudattbc.blogspot.com/2012/03/tuan-guru-harun-din-gambaran-dihari.html

josrevalution berkata...

ehem2.. kalo cam tu 90& artis kat mehsia ni masuk neraka lah ye.. :)....

Alieza Dayasari berkata...

ermmm....
saling mengingati....
apa2pun... doakan yg terbaik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails