Ticker

6/recent/ticker-posts

Sebab Kenapa Doktor Bedah Pakai Baju Warna Hijau Ketika Operasi Pembedahan
Selalu dalam bilik bedah kita selalu tengok doktor memakai baju hijau semasa bertugas. Kenapa? Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan. Bagaimanapun,seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.

Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau paling sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, secara umumnya kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah. Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.
Melihat warna merah secara terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak mengurangkan sensiviti terhadap variasi warna merah. Alasan lainnya adalah, terus-menerus fokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor. Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.


Catat Ulasan

4 Ulasan

iha berkata…
Kebanyakan hospital swasta tak pakai baju warna hijau (pink, merah garang, dan warna-warna yang pelik)..

*pengalaman operate 12x kebanyakan nampak warna biru je.. :)
Unknown berkata…
Sekadar berkongsi, sebab kenapa kedai makan selalu guna warna merah sebab merah ni dapat menaikkan selera makan..biru sebaliknya..^__^