Ticker

6/recent/ticker-posts

Curang itu adalah pilihan bukan takdir semata-mata

 

Assalamualaikum

 Kebelakangan ini trend tentang kes curang. Maksud curang ialah 1. tidak jujur, tidak lurus (tulus) hati: orang-orang yg munafik senantiasa berhati ~; 2. tidak setia (khianat) kpd suami (isteri, tunangan dsb) dengan menjalin hubungan cinta dsb dgn orang lain; mencurangi 1. menipu, membohongi, me­ngakali; 2. berlaku tidak setia kepada (suami, isteri dsb): . (Kamus Dewan Edisi Keempat).

 Kejadian curang itu tidak hanya dari sebelah pihak tapi adalah persetujuan dari kedua-dua pihak lelaki dan perempuan. Kalau seorang tidak melayan, maka tidak akan jadi. Curang itu adalah pilihan bukan takdir semata-mata. 

Hakikat manusiawi suka pada kecantikan dan yang kacak. Dimata kita terlihat dia sempurna, dialah mahligai yang kita cari. Dialah pujaan hati. 

Jika dibandingkan dengan pasangan kita, jauh beza bagaikan langit dan bumi.

Hakikatnya dikala kita susah pasangan kitalah selalu ada dengan kita. Tapi harus ingat tiada benda yang dijanjikan ALLAH di dunia ini akan kekal selamanya. Harta, rupa, paras, kesenangan boleh hilang bila-bila masa tetapi seseorang yang setia menemani kita disaat susah dan senang itu yang sebenarnya susah dicari. 

Ingat dikala kita sia-siakan dia lebih ramai lagi yang menanti dia, kerana dia lelaki dan perempuan yang baik. 

Aku sendiri ada pengalaman yang rasanya ramai pengikut blog ini tahu. Perkenalan 10 tahun dihancurkan oleh sahabat sendiri apabila dia memilih untuk curang dibelakang aku. Alasan aku sibuk kerja dan dia kesunyiaan dan paling sedih dapat tangkap berdua dihotel.

Memang perit, memang sedih,ambil waktu yang lama untuk pulih.

Tapi aku yakin ini adalah doa-doa orang yang sayang aku. Doa aku untuk tunjukkan sifat dia yang sebenarnya.

Jika sekarang kamu dalam posisi hubungan terlarang ini, fikir-fikirlah.

Fikirkan suami,

fikirkan isteri,

anak-anak mahupun keluarga.

Buat perkara terlarang memang nampak seronok tapi ingat kesannya Maha Dasyat. 

Benar orang cakap ketika kita ada segalanya kita akan diuji dengan dasyat.

 Harus juga hati-hati bahawa

Allah makbulkan doa orang teraniaya

Tiga perkara yang perlu kita bimbang berlaku ke atas diri apabila terkena doa orang yang kita aniaya, fitnah dan zaliminya. Ini kerana doa mereka tiada hijab dan akan terus diperkenankan oleh Allah SWT.

Salah seorang sahabat yang dijamin masuk syurga iaitu Saad bin Abi Waqqas pernah berdoa kepada Allah SWT supaya menimpakan bala kepada Usamah bin Qatadah yang memfitnahnya: “Demi Allah, saya ingin berdoa meminta tiga perkara: ‘Ya Allah, jika hamba-Mu ini berbohong, bangun memfitnah kerana riyak dan inginkan nama, maka panjangkan umurnya, panjangkan kefakirannya dan dedahkan dia dengan bala bencana.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Allah SWT memperkenankan doa Saad bin Abi Waqqas itu. Perawi hadis berkenaan mengatakan, selepas berpuluh tahun, beliau sampai di Kufah. Di sana beliau mendapati di tepi jalan ada seorang lelaki yang cukup tua.

Dikatakan mengenai diri lelaki itu kelopak matanya jatuh manakala bulu mata dan kening semuanya sudah gugur. Dia hidup dalam keadaan sangat terhina duduk di tepi jalan sambil mengangkat tangan untuk meminta sedekah.

Ada anak muda yang seusia dengan cicitnya turut diganggu. Perawi hadis itu bertanya, “Wahai orang tua, sebab apa kamu jadi terhina seperti ini?”

“Sedangkan orang tua sama usia dengan kamu berada di masjid beribadat kepada Allah, tetapi kamu duduk tepi jalan meminta sedekah dan mengganggu anak-anak perempuan seusia dengan cicit kamu.”

Lelaki itu berkata, “Aku jadi begini kerana aku terkena doa orang yang difitnah. Dulu aku memfitnah sahabat Nabi bernama Saad bin Abi Waqqas. Dia berdoa kepada Allah, maka hari ini kamu melihat aku dihina sebegini kerana doa Saad bin Abi Waqqas.”

Riwayat itu membuktikan doa orang yang dizalimi dibenarkan syarak. Justeru, hidup di dunia ini jangan sesekali kita cuba menganiaya orang lain. Malah, Allah SWT sebagai Tuhan pun mengharamkan Dia melakukan kezaliman.

Dalam satu hadis qudsi Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Wahai hamba-hamba Aku, sesungguhnya Aku mengharamkan Aku melakukan kezaliman.”

Dalam Surah an-Nisaa’, ayat 148 yang bermaksud: “Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus terang (untuk mendedahkan kejahatan orang), kecuali oleh orang yang dianiayakan. Dan (ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”

Ingatlah, doa orang yang teraniaya termasuk dalam golongan doa yang pasti dikabulkan Allah. Maka, apa saja doa yang mereka panjatkan sama ada bermaksud baik atau sebaliknya akan dimakbulkan

 

 Catat Ulasan

1 Ulasan

aswaleyla berkata…
betul tu. curang tu pilihan. bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi kan