Ticker

6/recent/ticker-posts

Jadi, jangan ajar orang sedang sedih cara untuk bersedih. Cukuplah jadi manusia yang tahu menghormati luka yang tidak kamu lalui.


 

Tidak semua luka boleh dijelaskan dengan kata-kata. Ada sedih yang hadir tanpa bunyi, tanpa tangisan yang orang nampak, tetapi diam-diam meruntuhkan seluruh kekuatan dalam diri seseorang. Sebab itu, jangan pernah ajar orang yang sedang sedih tentang bagaimana dia patut bersedih.

Antara kesalahan yang sering terjadi ialah apabila kita terlalu cepat cuba menentukan bagaimana seseorang patut melalui kesedihannya. Kita suruh dia kuat, kita minta dia berhenti menangis, kita kata “dah lama dah, move on lah”, atau kita ulang berkali-kali, “reda je, jangan fikir sangat.” Niat kita mungkin baik, mahu menenangkan dan mahu dia kembali pulih seperti biasa. Tetapi kadang-kadang, kata-kata seperti itu tidak membuatkan dia rasa tenang, sebaliknya membuatkan dia berasa tidak difahami.

Hakikatnya, bukan semua orang mampu bangun secepat yang kita sangka. Bukan semua luka boleh sembuh hanya dengan beberapa nasihat pendek. Ada orang yang kehilangan orang tersayang, ada yang kecewa kerana dikhianati, ada yang penat memikul beban hidup seorang diri dan ada juga yang sedang bergelut dengan sesuatu yang tidak pernah diceritakan kepada sesiapa. Jadi apabila kita terlalu mudah menyuruh dia “kuat” atau “move on”, tanpa cuba memahami apa yang sedang dia tanggung, itu seolah-olah kita sedang menafikan rasa sakit yang dia alami.

Setiap orang menanggung rasa dengan cara yang berbeza. Ada yang menangis semahu-mahunya, ada yang memilih diam. Ada yang nampak tenang di luar, tetapi di dalam jiwanya sedang bertarung hebat untuk terus bertahan. Ada yang masih mampu tersenyum di hadapan orang ramai, namun apabila malam datang, dia rebah sendirian memeluk segala yang dipendam.

Kita tidak pernah benar-benar tahu apa yang sedang dia lawan. Kita tidak tahu berapa lama dia cuba kuat sebelum akhirnya air mata itu jatuh. Kita juga tidak tahu berapa banyak perkara yang dia telan sendiri hanya supaya tidak menyusahkan sesiapa. Jadi, siapa kita untuk menentukan tempoh, bentuk dan cara dia harus bersedih?

Sedih itu bukan pertandingan. Bukan juga sesuatu yang boleh disusun mengikut logik kita. Kadang-kadang, kehilangan kecil bagi kita adalah runtuhnya seluruh dunia bagi orang lain. Kadang-kadang, satu ayat yang kita anggap biasa, menjadi beban besar yang menusuk hati seseorang. Hati manusia tidak sama. Luka manusia juga tidak sama.

Kalau kita tidak tahu mahu mengubati, sekurang-kurangnya jangan menambah perit. Kalau kita tidak mampu memberi jawapan, cukuplah hadir dengan telinga yang sudi mendengar. Tidak perlu menjadi pakar motivasi setiap kali orang meluah. Tidak perlu beri nasihat panjang berjela jika yang dia perlukan cuma seseorang yang sudi memahami.

Kadang-kadang, orang yang sedang bersedih tidak perlukan ayat “kau kena kuat”. Dia tidak perlukan desakan untuk cepat sembuh hanya supaya orang lain selesa melihat dia baik-baik sahaja. Yang dia perlukan cuma seseorang yang berkata,
“Tak apa, menangislah kalau itu yang buat hati kamu lega. Aku ada di sini.”

Sesederhana itu, tetapi sangat besar maknanya.

Belajarlah untuk lebih beradab dengan kesedihan orang lain. Jangan cepat menghukum seseorang sebagai lemah hanya kerana dia menangis terlalu lama. Jangan anggap seseorang tidak reda hanya kerana dia masih menyebut tentang lukanya. Proses memulihkan hati bukan kerja sehari dua. Ada luka yang sembuh perlahan-lahan. Ada kehilangan yang mengambil masa bertahun untuk diterima dengan tenang.

Maka, jika hari ini kamu bertemu seseorang yang sedang sarat dengan duka, jangan sibuk mengajar dia cara untuk bersedih. Duduklah di sisi jika dia perlukan teman. Diamlah jika itu lebih menenangkan. Hulurkan doa jika kamu tidak tahu mahu berkata apa. Kerana kadang-kadang, kehadiran yang lembut jauh lebih menyembuhkan daripada seribu nasihat yang tidak diminta.

Setiap manusia berhak merasai emosinya tanpa diadili. Dan setiap hati yang terluka berhak diberi ruang untuk sembuh dalam caranya sendiri.

Jadi, jangan ajar orang sedang sedih cara untuk bersedih.
Cukuplah jadi manusia yang tahu menghormati luka yang tidak kamu lalui.








Catat Ulasan

0 Ulasan