Pengikut

Khamis, 22 Mac 2012

Realiti Kehidupan Kami Zaman Bebudak Dulu


Assalamualaikum

Wah semalam hari yang sangat penat sebab Perdana Menteri datang ke uitm tapi sangat seronok sebab dapat convoi motor sebanyak 200 orang...Tapi sebenarnya acik tak mo cerita pasal convoi tu maybe next time . tadi masa naik bas pergi ke Kelas acik ternampak ada budak-budak kecil makan makanan yang kami makan dulu masa budak-budak . Memang teringat sangat zaman kecik-kecik dulu..so sweet ... so meh acik kongsikan yer


Makanan


Pernah tengok biskut nie ?? rasanya masih ada lagi di pasaran tapi susah sikit nak jumpe. Biskut nie sedap tau dan cantik sebab banyak colour. Nama biskut nie lupa pulak... dulu selalu pergi kedai dan beli ..so jangan lupa try yer :)


Sagun. Hahaha dulu masa kat sekolah ramai orang jual nie. Dia macam keresik kelapa tapi lagi halus dan dalam bentuk serbuk.Harganya baru 20 sen , Dulu mesti masa sekolah agama tiap-tiap hari mesti makan sampai penuh kat mulut dan kadang-kadang sampai tersedak sebab makannya kena tonggangkan kat mulut... Kalau nak dengki kawan aku suka semburkan dia keluar hahaah lepas abez putih muka member...

Ahh nie plk Asam Haw Flakes. Asam nie memang sedap dulu 1 seposen . makan satu-satu nikmatnya. Rasa masam-masam tu ..heehehe sekarang nie orang banyak guna untuk buat kuih lapis asam,,, tapi sedap tau ...



Gula-Gula Udang. Gula-gula nie dah famous sejak masuk TV cerita kat tv 3 tu wah wah naik baliklah market gula-gula nie ..Dulu nak kata tiap-tiap hari beli sebab sedap sangat. Dulu 2 Seposen. Dan paling bestnya dia ada plastik transparent, dan boleh makan bila kena lidah terus cair . Memang seronok sangat dan sedap.

Gula-gula susu dan ada juga panggil Gula arnab sebab ada gambar arnab. Sedap tau sebab dia kenyal dan rasa susu yang gitu .Wah Wah ...gula-gula nie pon macam gula udang juga dia ada pembungkusan ke 2 iaitu Plastik transperant tu ... Tapi sekarang nie tak tahu ada lagi or tak.


Gula-Gulu nie plak gula murah tapi best Seposen dapat 5 (Dululah) .Bestnya sebab ada pelbagai perisa dan sedap. Acik minat giller yang coklat dan jagung. Sedap jer bila makan tu ... dan cepat-cepat kunyah .Memang sedap :)

Permainan

Ahh sape tak pernah main nie ??? ishh tipulah dulu selalu main ini...setiap tulis colour apa yang kita suka. Pekerjaan apa yang macam-macam lagi. Wah semangat dulu. Cara main senang jer tiap coluor yang di pilh akan di ejakan dan dapat x colour dan bila dapat bukak yang dalam dan teruskan benda yang sama ..


Dulu masa budak-budak mane ada play station .PS dan sewaktu dengannya .Tiap petang mesti main gasing nie dengan abang-abang memang seronok .

Guli lah permainan paling menguji kesabaran dan perlu ketelitian. Siap nak pakok guli orang lagi hahaha .Sampai sanggup berjemur dan tak pergi sekolah sebab main guli lepas tu tengok siapa yang dapat paling banyak ..


Dan terakhir nie bukanlah permainan ..Tapi gam yang dulu kami gunakan ..Rasanya di buat dari kanji kot. Harganya 20 Sen jer...bila letak kat beg kadang tertekan abez beg penuh dengan gam lepas tu diam-diam jer sebab takut mak marah ..

Wah rasa best pulak zaman sekolah dan zaman budak-budak ..Acik rindu benda semua nie,walaupon semua benda nie semua murah dan tak perlu ada brand yang kuat tapi kami sukakannya. So meh lah kongsi kepada acik ..kamu pulak macam mane mase kecik-kecik dulu ???

Share This!


17 ulasan:

hawiz berkata...

haaa..mmg menggamit kenangan lor!

ariff al-baqi berkata...

Tringat biskut atas skali tu. Lama x makan.. Haha

Errah berkata...

ini betul-betul mengimbau memori..thanks..errah mmg suka dgn semua2 makanan dn bnde2 yg pernah guna dulu2...skrg dah jrg sgt nak cri semua tu

Aku Penghibur berkata...

hehehe memang meh

Aku Penghibur berkata...

sedapkan heheeheh :)

Aku Penghibur berkata...

ermm memang btl tu .... susah nak jumpe semua nie

syaz rini berkata...

teringat zaman muda2 dulu..hehe

Lea Comei berkata...

ish betul2 rase terimbau zaman kanak2 ribena dulu. biskut kaler2 tu sy suka mkn biskutnye je. yg gule2 warna warni tu tk suke sbb manis giler. plastik gule2 udang 2 ble mkn kan??haha. jgn lupe SUPER RING.hehe

Aku Penghibur berkata...

hahha sama-sama ingt zaman budak2

Aku Penghibur berkata...

wah super ring..lagend tu until now masih ada lagi

nur fadhilah berkata...

haha! teingat mse kcik2 la... ^^ eyh..dah follow jgn telupe lak follow dila yee.. :p

Senorita Ara berkata...

paling suke gula gula arnab tu.. bila mkn hisap sekali dgn plastik nipis tu.. boleh di makan.. :)

Aku Penghibur berkata...

ok i will jng risau

Aku Penghibur berkata...

aah betul tu sedap giller gula-gula tu

Mr.She berkata...

weww! rindunyee nk jdik knak2 :P
biskut yg kalerful tu pling best! :DD

Aku Penghibur berkata...

jom jadi kanak-kanak :)

D Entertainment berkata...

dongtam
mu moi ra hom nay
tim phong tro
http://nhatroso.com/
nhạc sàn
tổng đài tư vấn luật
văn phòng luật hà nội
tổng đài tư vấn luật
thành lập công ty trọn gói
http://we-cooking.com/
chém gió
trung tâm tiếng anh

Nhạc Thành nhìn tên mười sao Đấu Tôn hỏi.

- Thái thượng trưởng lão không có ở chỗ này, nàng đã đi rồi.

Tên mười sao Đấu Tôn khẽ trả lời.

- Thế thì lưu ngươi cũng vô ích.

Nhạc Thành khẽ nói, sau đó đánh về phía tên mười sao Đấu Tôn, sau đó Thủ Ấn trong tay đánh ra, một mảnh thanh mang đánh về phía thiên linh cái tên mười sao Đấu Tôn.

- A.

Một tiếng kêu thê thảm từ trong miệng tên mười sao Đấu Tôn truyền ra, tên mười sao Đấu Tôn này vốn đang muốn chạy trốn, nhưng tốc độ của hắn căn bản không cách nào so sánh với Đấu Đế Phong Lôi mạch Nhạc Thành.

Nhưng ngay sau đó trong đầu tên mười sao Đấu Tôn xuất hiện một cổ linh hồn lực sinh sôi bị Nhạc Thành hút ra, mà tên mười sao Đấu Tôn lúc này thân thể héo rũ, biến thành một cái thây khô.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails