Pengikut

Rabu, 16 Januari 2013

Bayi/Janin Yang Di Gugurkan




Assalamualaikum

Hai semua, sekarang nie acik tengah mencari mood untuk study last paper pada hari jumaat nie. Masa acik habiskan mencari ketengan hati, dan acik pernah ingat ada seorang ustaz pernah katakan pada acik ,bila kita lihat baby insyaALLAH hati kita akan tenang.. Dan acik cari di google, memang comel betul baby, dan acik memang suka baby dan budak kecil. Dan tadi tiba-tiba acik terjumpa beberapa gambar yang sangat meruntuhkan hati. Lihat di bawah..











Ya ALLAH acik pon tak tahu nak kata apa, sebab remaja sekarang nie lakukan mengikut nafsu dan tak berfikir panjang.. fikir kesenangan saje dan fikir "sedap"!! .Fikirlah janin/bayi ini mahu seperti kita juga merasa hidup di dunia mengenal dan dapat melihat keagungan ciptaan ALLAH. 

Acik tahu mahu cakap lebih , sebab acik sebenar kesal , marah dan geram kepada mereka yang tergamak lakukan ini semua. Sibuk nak bercinta, buat itu ini tapi hasilnya tak nak tanggung. 

PEREMPUAN

 Apabila teruna memerhatikannya,
Perempuan akan membalas renungan matanya
Apapila teruna mendekati selangkah,
Perempuan datang berpuluh langkah
Apabila teruna memujuk rayu,
Perempuan lemah dalam pangkuannya
Apabila teruna memberi harapan,
Perempuan hanyut dalam angan langkah

MUSLIMAH 

Apabila teruna memandang nya,
Muslimah tunduk mengelak panah syaitan
Apabila teruna mendekati selangkah,
Muslimah berundur beribu langkah
Apabila teruna memujuk rayu,
Muslimah anggap itulah kalimah iblis
Apabila teruna menutur harapan indah,
Muslimah yakin janji-Nya lebih bahagia di sana

Kerana Muslimah mengerti dan menyedari
Akan erti maruah peribadi sejati
Yang diselaputi iman yang hakiki
Yang tidak mudah dicemari…

Kenapa acik tujukan kepada perempuan /wanita sebab di akhirnya kamu kena tanggung, sakitnya ,deritanya, kesannya, dan macam-macam lagi bila gugurkan kandungan tu .Lelaki boleh lari , lelaki boleh buat pelbagai seribu alasan untuk katakan mereka tak bersalah (lelaki tak guna )..So jadi muslimah yang menjaga maruah .Dan lelaki juga perlulah jadi lelaki sejati , menjadi pemimpin yang membimbing dan kuatkan akidah diri kita. Banyakkan muhasabah diri ..ermmm mungkin ada geli tengok gambar-gambar tapi itulah reality.


Share This!


5 ulasan:

asiah ismail berkata...

rakusnya insan yang bernama manusia..

nurul amira berkata...

manusia sekrang da takde akidah langsung..mudah mudahan kita semua tak macam tu..amin..

Cik Cammy Lia berkata...

alahai ngerinya tgk..xsanggup la :-(

Aku Penghibur berkata...

manusia yg x de hati dan persaan

Aku Penghibur berkata...

tapi inilah realitinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails