Pengikut

Sabtu, 14 September 2013

Tips Menunggu Dan Menjemput Hadirnya Jodoh



Assalamualaikum

Alhamdulilah masih lagi bernafas di bumi pinjaman Allah ini , jom berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw. Maaf sangat acik tak sempat nak blogwalking blog comment di blog acik kerana sekarang ini acik sedang dalam perjalanan ke kuantan untuk pergi ke rumah Kak Long acik .Tapi acik tinggalkan tips menunggu dan menjemput hadirnya jodoh.Jom baca tips yang ringkas di bawah ini.

Jangan fokus pada siapa yang harus di pilih tapi fokus melakukan perubahan diri yang lebih baik agar layak mendapatkan jodoh yang baik.

Jangan menginginkan seseorang menjadi seperti yang kita harapkan tapi bagaimana kita dapat menjadikan diri seperti orang yang kita harapkan. 

Berusaha mensiapkan diri zahir dan batin dari segala posisi serta berani menghadapi pernikahan jika sewaktu-waktu jodoh telah hadir

Berusaha untuk tidak patah semangat dan trauma terhadap masa lalu yang kurang menyenangkan bukalah lembaran baru yang lebih baik mulai hari ini dan untuk hari-hari selanjutnya

Menjalin hubungan persahabatan dan persaudaraan sebanyak-banyaknya, akan lebih baik jika banyak bergaul dengan sahabat yang baik, siapa tahu jodoh kita berada di antara mereka.

Jangan terburu-buru menilai atau memberi kesimpulan kepada seseorang itu tidak layak bersama kita karena sejatinya jodoh itu akan hadir atas redha ALLAH, sedangkan kewajiban kita hanya berikhtiar.

Jangan terlalu mengkhawatirkan usia. Di usia berapapun menikah tetap baik jika kita mampu mempertanggungjawabkan pernikahan tersebut di hadapan ALLAH, Bagi pasangan, keluarga besar serta masyarakat

Teruslah berikhtiar dan berdoa, karena doa dapat mengubah yang tidak mungkin menjadi mungkin sesuai kehendak-Nya

Ya ALLAH

Dekatkanlah jodoh sahabat yang membaca entri ini,Tenteramkanlah hatinya, Lapangkanlah dadanya, Bahagiakanlah hidupnya, Luaskan rezekinya, Mudahkan segala urusannya ,Kabulkan cita-citanya, Jauhkan dari segala musibah...Jauhkan dari segala penyakit, fitnah, prasangka keji, berkata kasar serta kemungkaran

Acik harap dapat membantu sedikit untuk kamu semua , sentiasa bersangka baik dengan Allah   Dia merancang sesuatu yang terbaik untuk kita


Share This!


30 ulasan:

Faridzuan berkata...

Nice sharing. ;)

Nao Mei berkata...

amin.....
makseh atas doanya....berkat doa sesorang sahabat ...hihihi...meranggkap adik kesayangan kak cik..hihi

betol tu dik...tiada jodoh datang berlumba-lumba kalau kita tidak berusaha....percaya setiap manusia memang ada jodoh tersendiri. cepat atau lambat lain cerita....kerana Allah sentiasa bersama kita..

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

Semoga anda diketemu dengan jodoh yang baik. Selamat menabung.

Cik Itah@RRP berkata...

aminn untuk doanya..
betul tu acik kita kena bersangka baik dengan Allah..
tak perlu mengeluh kerana Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya ..

Ummu Amar berkata...

amiiin, insyaAllah..takdir dan perancangan Allah adalah terbaik utk hamba2Nya..

puteri airyn berkata...

Terima kasih Acik di atas entri yang dipaparkan.. Bagus bangat... :-) Dos yang kat bawah tu bagus ..InsyaAllah..Amin...

Maria Firdz berkata...

ameen... termasuk juga jodoh penulis entry... :)

Shark Kay berkata...

amin..
moga dimurahkn rezeki jodoh untk shark..
hehe..
tumpang sekaki acik.

Fizi Zaidi berkata...

betul tu..jangan harapkan orang itu menjadi seperti yang kita harapkan..mmg susah la kalau nk semua ikut rentak kita..jawabnya x der orang nk kat kita lah..:)

Norniwanie Nasarudin berkata...

Aminn..itu betul..jadikan diri kita sebaik mungkin untuk dapat yang terbaik..insyaAllah...

husna zahidi berkata...

bersedia terima apa ada dya..inshaAllah..;)

Mieza Jhaa K berkata...

Acik dtg Kuantan? 2 jam lagi sampai la Dungun

Zaza berkata...

insyaallah...=)

hati2 dalam perjalanan :)

Wirda Amir berkata...

salam dik....

doa itu senjata kita sebagai hambaNYA...jodoh itu antara rahsia Allah yg kita tak taukan acik...

veesandy berkata...

aaamin ... nice tips

SecretOfShaila berkata...

amin...semoga ditemukan dengan jodoh yang baik..^^

Harith Iskandar berkata...

nak berubah jd baik yg susah tu.kalau ubah jd jahat senangggg jer kan :)

BUNDA a.k.a KN berkata...

rezki, jodoh dan maut ditangan Allah... insyaAllah sampai masa diizinkan Nya ..

syuk shusuke berkata...

kalau dah jodoh tak kemana :D

Aniq Bukhary berkata...

Nice sharing.. saya bab2 jodoh nie sensitif sikit.. Huhu :D

Nadya Dyana berkata...

Amin acik :) inshaAllah nad ingat apa yang nad baca dari blog acik nie :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

amin.. terima kasih acik.. :D

krole berkata...

terbaik acik...kepada yang masih bujang tu...amat berguna entri ni~

kacang buncis berkata...

amin....tips yg menarik untuk yamg xkawin lagi..hehe

Tetamu Istimewa berkata...

Amin. Terima kasih acik. Tersentuh membaca entri ni.

S.K.A berkata...

Amin =) perkongsian yg baik..jazakallah khairan kathiran acik..

ain diyana berkata...

aminn~~

Kathy Rbain berkata...

sedia terima kelebihan dan kekurangan..

Ainim Suju berkata...

Terima kasih Acik kongsikan tips ni..sangat bermakna buat saya..

Btw, jemput singgah ke entri ni ya

http://ainimrashihah.blogspot.com/2013/09/bloglist-terkini-blog-ainim.html

Khir Khalid berkata...

Subhanallah.. amin. Jodoh ketentuan tuhan. Mohonlah kepadaNya yg terbaik buat kita dgn ikhlas dan tawaduk.. in shaa Allah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails