Ticker

6/recent/ticker-posts

Dia Wanita Luar Biasa

ehsan google / gambar perhiasan

Assalamualaikum 

Alhamdulilah masih lagi bernafas di muka bumi Allah ini, selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. 

Wanita sekarang hebat-hebat belaka, boleh di katakan multitasking. Apa yang lelaki boleh buat mereka juga boleh buat. Balik kerja menjaga anak-anak dan menguruskan hal ehwal rumah. Sebab itu acik kagum benar dengan mak acik yang banyak mengajar acik untuk menjadi manusia ke arah kebaikan. 

Wanita luar biasa 

Bila cerita wanita luar biasa teringat pula kisah seorang muslimat sejati bernama Zinnirah adalah antara contoh terunggul pengorbanan seorang muslimah demi mempertahankan aqidah yang telah meresap ke dalam lubuk hatinya. Beliau dipilih oleh Allah untuk menerima ujian yang cukup getir. Beliau menerima hidayah Allah pada peringkat awal dakwah Rasulullah S.A.W iaitu semasa baginda S.A.W berdakwah secara sembunyi-sembunyi di kalangan rakan karib baginda. Dalam sejarah Islam, golongan yang pertama memeluk Islam inilah yang banyak menerima ujian daripada Allah.

Zinnirah adalah seorang wanita berketurunan bangsa Rom. Beliau telah ditawan dan dijual di sebuah pasar di Mekah. Akhirnya beliau telah dibeli oleh Umar Al-Khattab untuk dijadikan hamba. Dari segi fizikalnya, Zinnirah kelihatan seorang yang lemah, tetapi dari segi spiritualnya beliau mempunyai jiwa yang cukup kental dan tabah.

Rasulullah S.A.W memulakan dakwahnya secara sembunyi-sembunyi di kalangan orang-orang tertentu termasuk golongan bawahan. Antara yang menerima cahya keimanan ini ialah Zinnirah. beliau telah menerima dengan sepenuh hati. Pada peringkat awak keislamannya, Zinnirah melakukan suruhan-suruhan islam secara sembunyi-sembunyi, takut diketahui tuannya, Umar Al-Khattab. Beliau bersolat, berzikir, membaca Al-Quran, berdoa kepada Allah dengan penuh syahdu dan keinsafan. Semuanya dilakukan secara berhati-hati.
Penderitaan ke atas Zinnirah ini bermula setelah tuannya Umar Al-Khattab mengetahui keIslamannya. Umar telah dapat menghidu perubahan yang berlaku ke atas diri hambanya itu. Setelah diselidiki, nyatalah bahawa hambanya meninggalkan agama nenek moyang dan menerima ajaran tauhid yang dibawa Nabi Muhammad S.A.W.

Umar Al-Khattab cukup terkenal dengan sikap memusuhi Rasulullah S.A.W dan agama Islam sebelum keIslamannya. Beliau selalu mencerca Muhammad S.A.W. Beliau mencabar sahabat-sahabat yang telah memeluk Islam dengan sikap berani dan tegasnya itu. Beliau sanggup menanam anak perempuannya hidup-hidup kerana malu dipandang masyarakat. Dengan sifat keberanian inilah yang telah mendorong Rasulullah S.A.W berdoa agar salah seorang daripada dua Umar di Mekah supaya memeluk Islam.

Zinnirah menjadi mangsa awal di atas sikap kebencian Umar Al-Khattab terhadap Islam dan kaum muslimin. Apalagi, teruklah Umar menyeksa dan mendera Zinnirah dengan harapan Zinnirah akan kembali kepada agama asalnya dan meninggalkan Islam. Pelbagai seksaan dikenakan terhadap Zinnirah. Pukulan, hentakan, sepak terajang, dijemur di tengah-tengah panas terik adalah rutin kehidupan biasa Zinnirah. Semuanya dihadapi dengan tenang dan sabar, di samping hati dan jiwanya bergantung penuh kepada pertolongan Allah S.W.T.

Kemuncak penderaan terhadap Zinnirah ialah apabila matanya dicucuk dengan besi panas. Beliau kehilangan kedua-dua matanya dan terpaksa mengharungi hidup dengan penuh kegelapan. Matanya buta, tetapi hati dan jiwanya penuh dengan cahaya keimanan. Iman menjadi penyuluh hidupnya dalam kesengsaraan azab dari tuannya.

"Ini untukmu Ya Allah. Aku mengharungi kesengsaraan ini untuk mendapat kesenangan di akhirat kelak. Perjuangan ini sememangnya berat, selalu menderita dan sengsara kerana aku sedar untuk mendapat syurga. aku terpaksa menagih ujian berat, sedangkan neraka itu dipagari oleh pelbagai kesenangan." Inilah rintihan hati Zinnirah kepada Allah S.W.T ketika bermunajat kepada Allah di setiap malam sebagai penawar jiwa di atas segala kesusahan yang dia hadapi. Jiwanya semakin kukuh. Imannya semakin teguh.

Pengorbanan Zinnirah mendapat cercaan kaum musyrikin Mekah. Pelbagai cacian dilemparkan kepadanya. Mereka mengatakan Zinnirah buta kerana dilaknat oleh tuhan Latta dan Uzza. Mereka mencabarnya kerana Zinnirah mempertahankan diri dengan mengatakan dirinya buta bukan kerana tuhan mereka, sebaliknya ia adalah perbuatan Umar dan Allah mengizinkan ianya berlaku.

Walaupun diuji dengan pelbagai rupa, keyakinannya kepada Allah tidak berubah. Allah memberi karamah kepadanya. Matanya yang buta itu dapat melihat kembali dengan karamah Allah S.W.T. Dia dapat menikmati semula keindahan ciptaan Allah S.W.T. dengan penuh kesyukuran kepada Allah dan imannya semakin tinggi.

Dengan taufiq hidayah Allah, Umar akhirnya memeluk Islam jua.


Catat Ulasan

18 Ulasan

Perkongsian yang hebat acik...suka akak membacanya... memang seorang wanita yang luar biasa... dan bukan mudah untuk menjadi wanita yang luar biasa...
terima kasih acik...
mmg wanita luar biasa tapi,
jiwanya cepat tersentuh...
Eny Abdullah berkata…
suka baca entry ni acik...
khatyaiman berkata…
alhamdulillah..bukan senang hendak menjadi wanita luar biasa..entry yang sangat bagus untuk dikongsi bersama..
paridah berkata…
perjuangan wanita Islam yg sgt luar biasa terima kasih perkongsiannya.
yoorinmelacolea berkata…
bangga jap jadi seorang wanita.. tp zaman sekrg org anggap wanita ni kaum yg lemah.. tp takpe laa..sendiri yg merasanya.. hehehe... nak jadi wanita luar biasa!
cahaya hayati berkata…
terima kasih atas perkongsian.
Unknown berkata…
thanks bro atas perkongsian ni. contoh yang patut di contohi semua umat islam tak kira laki atau perempuan
arzmoha berkata…
Memang benar dia adalah wanita luar biasa. Sepatutnya menjadi contoh buat wanita hari ini
Unknown berkata…
First time saya mendengar kisah wanita luar biasa yang bernama Zinnirah..bagus ilmunya
Khir Khalid berkata…
Subhanallah.. t kasih atas perkongsian ini Acik.. ilmu yg baik utk semua.. sedap baca..
Fatin Wawa berkata…
blh dijadikan sumber inspirasi kepada semua.. terutamanya utk kita lebih mendekati Allah..
ummul azkee berkata…
Conth wanita luar biasa yang sepatutnya di contohi oleh semua wanita..
Yanieyusuf.com berkata…
bagus acik..entry yang sgt bagus.. alhamdulillah wanita luar biasa..
Amelia berkata…
dekat mana acik selalu baca pasal sejarah wanita zaman dulu?
Unknown berkata…
Alhamdulillah dapat pengajaran dengan perkongsian ini :)
Maria Firdz berkata…
Kisah yg bermanfaat.. Terima kasih atas perkongsian..