Pengikut

Rabu, 9 September 2015

Ibu Mertua Seperti Ibumu Juga, Jangan Sakiti Hatinya


Assalamualaikum

Aku lihat lambaikan tangan seorang wanita dalam linkungan 60 an minta untuk tumpang. Begnya di junjung bagi menutup kepalanya agar tak basah.

Aku berhentikan kereta..

Mak cik : Nak boleh tumpang ke stesen bus.

Acik : Naik cik, hujan lebat nie.

Aku lihat di balik baju basah dan dia lap-lap di wajahnya. Aku sendiri keliru sama ada lap air hujan atau air mata.

Mak cik nak pergi mana ?

Mak cik :  Mak cik nk pergi busten (station bus) nak balik mersing Bila dah tua ini ingatkan boleh tumpang senang anak-anak.Rupanya tidak, isteri dia tak suka mak cik dia halaunya mak cik.

Acik :Kenapa dia halau mak cik ?

Mak cik : Sebabnya mak cik marah anak dia sebab anak dia tak solat, dah umur 8 tahun  salah ke apa mak cik buat ?

Dia kata sesuka hati nak marah anak dia. Dia halau mak cik.Salah ke apa mak cik buat tu nak ?

Acik : aku hanya diam membisu.

Setelah itu aku hantar ke bus station dan berikan sedikit wang dan aku tunggu sampai mak cik naik bus. 

Ya Allah, pilunya rasa hati, takut pun ada, yelah jaga ibu bapa ini amanah yang besar. Jangan persiakan mereka kerana mereka lah syurga terindah di dunia ini. 

Acik sempat bertanya ada mana anaknya ?

Dia kata anaknya kerja , tiada di rumah  , ibunya tumpang di rumahnya kerana di rumahnya tiada siapa pun  anak -anak duduk jauh, Jadi pada anaknya inilah menumpang kasih.

Share This!


10 ulasan:

  1. macam-macam kisah masyarakat sekarang ni...

    BalasPadam
  2. Setuju Acik...Mak mertua adalah mak kita juga

    BalasPadam
  3. mmg menantu hantu ni...daah betoi la makcik teguq pasai solat

    BalasPadam
  4. mak mertua tarafnya sama dgn mak sendiri anak menantu perlu sedar itu...

    BalasPadam
  5. hum.. apa lah anak macam ni.. dayus tau laki dia biarkan isteri buat maknya macam tu..dah dayus, derhaka lagi hahhh..

    BalasPadam
  6. Jangan la bersikap kejam macam ni.. sebab dia pun mak kita juga.. kan?

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. bile dah takde baru menyesal.. Bro, link menu home kat atas tu silap point ke..

    link tu url nye : "http://www.akupenghibur.com/2015/09/www.akupenghibur.com"

    Radio Senyap - Senyap Bukan Bererti Diam

    BalasPadam
  9. sayangnya akak tak pernah ada ibu mertua...masa perkahwinan terdahulu ada ayah mertua je

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails