Pengikut

Ahad, 13 September 2015

Penantian Kita Tidak Akan Sia-Sia Jika Bersabar Dan Berserah PadaNya


Assalamualaikum

Ramai mengadu dengan acik : 

Aku ada degree tapi jaminan dapat kerja itu tak pasti padahal result aku 3.84.
Aku give kerja yang aku nak semua bukan bidang aku !!

Aku dah berdoa tapi masih belum ada rezeki.

Itulah antara luahan segelintir dari rakan-rakan di facebook.

Acik juga pernah rasai apa yang kamu rasai. Sekarang juga acik bekerja lari dari bidang acik belajar. 

Apa yang paling penting sabar dan sabar.Allah itu Maha Adil.Dia mendengar setiap permintaan kita. Setiap pengharapan. Setiap bait-bait doa.

Walaupun kita seorang pendosa, Allah masih tetap memakbulkan soa-doa kita. Tanpa sebarang perasaan benci.
Tapi jika begitu, kenapa Allah masih tidak memakbulkan apa yang kita mohon itu?
Mungkin bukan masa yang tepat, Allah akan berikan pada keadaan dan masa yang tepat. Cuma kita perlu bersabar.Begitu juga soal jodoh.
BERSABARLAH..
Kita terlupa siapa diri kita. Siapa kita yang sebenarnya. Apa hak kita untuk mempertikaikan setiap aturan Sang Pencipta?
Allah tak kejam. Tak pernah sekalipun Dia kejam pada hambaNya.
Kita hanya tahu menunding jari. Hanya tahu menyalahkan setiap takdir yang ditetapkan bila mana keinginan dan kemahuan kita tidak dipenuhi.
Tanpa kita sedar Allah pegang semua permintaan kita itu kemas-kemas.Sedang meneliti sesuatu yang terbaik untuk kita.
Allah tak tunaikan semuanya kerana Dia lebih tahu apa yang terbaik buat diri kita.
Dia telah aturkan perjalanan yang jauh lebih indah dari apa yang kita rancang.
Berdoa memohon keampunan darinya. Bila tiba masanya, kebahagiaan yang sebenar akan kunjung tiba.
Kebahagiaan yang kita sendiri tak pernah terfikir dan terlintas. Apatah lagi kebahagiaan yang hadir bersama redha Allah.

Share This!


5 ulasan:

Aniey Yusoff berkata...

Percayalah..lambat atau cepat Allah pasti makbulkan. Bila berdoa juga hati mesti penuh yakin dgn janji Allah. Jangan pernah ragu. Jika lambat makbulkan pasti Allah nak bg sesuatu yg lg bagus dari itu :)

siti rahayu berkata...

Terima kasih.. walaupun singkat entry ini..tp memberi seribu pengertian.. jaga Allah..Allah akan jaga kita.. itu janjinya..cepat atau lambat bukan ukuran..sampai masa, Allah akan tunaikannya...

Izzati Suhaide berkata...

orang kata penantian tu satu penyiksaan tetapi jika kita bersabar kita akan rasa betapa manisnya penantian itu. Allah dah aturkan segalanya yg terbaik buat hambaNya.. INSYAALLAH.. :)

paridah berkata...

berusaha berdoa n bersabar....insyaAllah.

aeinna Musa berkata...

yg lebih penting adalah redha ALlah..

terima kasih atas perkongsian ini


ena tag blog awak kat sini: http://www.aeinnamusa.com/2015/09/segmen-blog-award.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails