Pengikut

Isnin, 7 September 2015

Review Blogger : Notapurba Memberi "Nyawa" Kepada Pembaca


Assalamualaikum

Rasa lama sudah tidak buat review blog. Tetapi rasa terpanggil untuk membuat review kepada blogger hebat ini iaitu  www.notapurba.com.

Masih ramai yang tidak mengenali blogger yang penuh misteri ini, misteri tentang pemiliknya serta penulisannya.Jadi kita perjelaskan satu persatu.Blog yang mulai karyanya pada 6 september 2012 terus melangkah dengan penulisan yang menyentuh jiwa hingga kini.

Menggunakan tagline " we all have scars, we all have stories"


Header

Pada acik header blog FR nampak simple tetapi meaningful terutama ayat yang di gunakan nak tahu ayat apa ? Lihat sendiri dan acik lebih suka kalau header yang lepas FR lebih kemas dan cantik.

Layout Blog

Setelah beberapa kali tukar template dan susun atur blog, pada acik ini paling kemas dan pemilihan warna yang sangat sesuai. Sebabnya sedap mata memandang padanan warna yang baik. Tengok sahaja susun atur di blog FR memang terbaik cuma kalau boleh tukarkan popular post di atas dan archieve di bawahnya.

Penulisan (content)

Dari segi penulisan memang acik akui penulisannya memang terbaik dan ada soul apabila di baca.Sebagai contoh entri yang di taip pada 20 Julai 2013 bertajuk adakah gila ?

Kadangkala, 
tercetus di kepala, 
bahawa ada juga rasa suka,
bila ditimpa sengsara.

Memang gila, tapi janganlah ketawa , sebab pada masa sengsara jiwa biasanya lebih redha , tertutup pintu untuk kepura-puraan dan terbukalah satu rasa yang kita adalah kita. Jujur. Makna kata, kita adalah kita, pandangan dan kasih..

Tetapi hanya soal tajuk perlu di improsasikan maksudnya buatkan tajuk yang lebih attractive dan catchy.

Entri Pilihan akupenghibur.com

1. Sembunyi Diri ,Nukilan 29, Jan 2014


Aku jumpa satu tempat, tempat tu memang budak-budak dilarang masuk atau tak berani masuk..tapi aku masuk jugak sebab aku rasa tempat camnilah yang susah orang nak jumpa, jadi kalau orang tak jumpa aku tak payahlah aku nak jadi hantu pi cari orang plak. 




Aku ingin mendaki puncak tantangan, menerjang batu granit kesulitan, menggoda mara bahaya, dan memecahkan misteri dengan sains. Aku ingin menghirup berupa-rupa pengalaman lalu


Ramai juga orang yang bertanya tentang persediaan aku sebelum akad, mungkin sebab aku nampak relaks masih bekerja walaupun esok adalah akad..padahal aku sebenarnya dalam keadaan risau juga, cuma aku sibukkan diri aku dengan hal -hal lain.

Nasihat :

Untuk FR, penulisan ini perlukan pengorbanan dari segi masa dan tenaga. Jangan putus asa kerana dunia blogger perlukan  blogger seperti FR ikhlas dalam penulisan. Gunakan laman sosial sebaik mungkin untuk membantu menaikkan traffik di blog.

Share This!


19 ulasan:

khaty aiman berkata...

acikk..tak tahu nak cakap..macam2 feel ada bila baca review nie...semoga blog nota purba akan lebih maju jaya dan di kenali serata alam..

Misya (Aimi Syahirah) berkata...

Wah menarik penulisan dia. Penuh tersurat dan tersirat nya di situ. Hanya orang yang berminda seni akan teruja nak membaca dan mendalaminya. InsyaAllah akan singgah blog nota purba ni.=)

Papaglamz - Food Stylo Founder berkata...

Good luck FR...

Fendi Rocka berkata...

pergh...tak tahu cara mana nak ucap terima kasih, ohsem wei.

sayidah napisah berkata...

paling suka kata-kata kat header tu! dan penulisan abg fr sangat sangat best! semoga terus sukses notapurba! we efgiers support you!

:D

kak gojes berkata...

betul kata kathy.mcm2 rasa baca review ni..apapun terbaik la acik...

Mirabeads azi berkata...

Dah lama kak zi tak singgah blog FR ni
Best baca masa dok sorang2...baru ada feel dan dpt mendalami maksud setiap entry..
Good luck FR!!...

Siti Rohaida Yusof berkata...

good job acik..nak di review jugak..heheh

beat berkata...

best aa notapurba

ewento marcello berkata...

saya risau dengan blog nota purba ni. sangat risau.............
jika ahli arkeologi jumpa...
nota ni masih fresh! belum tahap purba lagi....hehehe
good luck FR!

PeRdU cINta berkata...

Ada nyawa dan jiwa setiap bait katanya...seolah kita berbicara bertentangan mata..bersua muka..moga terus success FR..

DRAMATIC UNIQ berkata...

ya, dunia blogger masih perlukan blogger ikhlas macam FR.... :)
Kipidap FR...!! semoga bertambah success...

muhammad nizam berkata...

Good luck fr... thorrbaikkk... huntungg laaa..

muhammad nizam berkata...

ok ok.. next mentee... haha

Inani Hazwani berkata...

Jom terjahh :D

Izzati Suhaide berkata...

tersentuh jiwa...huhu

paridah berkata...

review yg baik utk blog hebat...

Elly Khalid berkata...

bile menulis dari hati...ianya akn dapat dirasai oleh sang pembaca... am i right?? .... ;)

ceria2 ke blog elly ;)
KEPERLUAN PROTEIN DALAM TUBUH

Elly Khalid berkata...

bile menulis dari hati...ianya akn dapat dirasai oleh sang pembaca... am i right?? .... ;)

ceria2 ke blog elly ;)
KEPERLUAN PROTEIN DALAM TUBUH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails