Belajar Segmentasi Dalam Penulis Untuk Mendapat Pengunjung Yang Ramai/Berkualiti | Best Lifestyle Blog Malaysia

Pengikut

Khamis, 8 Oktober 2015

Belajar Segmentasi Dalam Penulis Untuk Mendapat Pengunjung Yang Ramai/Berkualiti


Assalamualaikum

Ramai yang bertanya acik soal segmentasi pembaca blog.Kenapa pentingnya segmentasi ?

Pentingnya segmentasi adalah untuk kita tahu siapa pembaca blog kita, topik apa yang gemar di baca, demografi yang bagaimana suka datang ke blog kamu (Umur, gender & lain-lain). Serta waktu bila yang selalu mereka kunjungi blog kamu.

Blog acik telah acik tetapkan sebagai niche lifestyle yang merangkumi beberapa elemen seperti motivasi, personal,cinta, fesyen, review dan sebagainya.

Maksudnya acik cuba perluaskan skop penulisan tidak hanya tumpu sesuatu pekara sahaja.

 Untuk memudahkan pembaca blog kamu boleh buat tab seperti di atas untuk mereka senang klik mana yang mereka suka baca dahulu.

Application apa untuk tahu segmentasi pembaca ?

Jawapannya yang apps paling mudah sekarang adalah google analytics.

Kenapa google analytics ?

Kerana ianya memudahkan kamu untuk menganalisa data berkenaan behaviour, audience dan sebagainya.

Segmentasi bermula dari pelbagai bentuk antara :

1. Mengikut segmentasi berkala

Maksudnya segmentasi berkala ini kita mengikut segmen yang telah di sediakan.Sebagai contoh minggu oni tetapkan 2 entri tentang cinta, 1 entri personal, 1entri masakan, 2 entri fesyen dan sebagainya. Boleh juga adakan mengikut hari dan sebagainya mengikut kemahuan pembaca.Setidaknya tidaklah entri review memanjang.




2. Berdasarkan kekerapan carian di google analytics(GA)

Di GA kamu bolej mengetahui carian mana paling banyak mengikut kehendak pembaca. Dari situ kamu boleh pelbagaikan penulisan dan menggunakan keywords yang lebih kurang mahupun carian hot mengikut trends but no 18 tahun ke atas.

3.Mengikut Masa.



Apa yang cuba sampaikan cuba buat sedikit research masa bila topik yang banyak dapat hit ? waktu bila sesuai untuk sesebuah topik.Cohtoh kita kongsikan soal makanan masa yang sesuai adalah 12-1 petang. 
Soal personal/cinta 10-12 atau 3-5 petang.
Parenting - 10-12 atau 3-4 atau 8-9 malam
Sport 3-5 petang atau 8-10 malam

Ini hanyalah contoh dari penilaian acik lakukan berdasarkan beberapa blog yang acik ada.

4. KILLER ENTRY

Killer entri yang di maksudkan adalah entri kegemaran pembaca kamu. Di top post entri mana menjadi pilihan? Topik mana yang dapat perhatian ? Cuba ketengah isu-isu segar & suspen agar pembaca ternanti-nanti entri kita seterusnya.

Gunakan teknik "storytelling" setiap entri kita. 

Ok dapat sedikit point ? Sekurangnya membantu kamu menjadi blogger hang ada strategi dan tidak membuta tuli dalam buat blog dan entri.

Share This!


25 ulasan:

fakarudinft.blogspot.my berkata...

Terima kasih acik..atas perkongsian yang bagus.

fakarudinft.blogspot.my berkata...

Terima kasih acik..atas perkongsian yang bagus.

khatyaiman berkata...

perkongsian yang sangat bernas..memang kalau dah ada skop yang di tetapkan, lagi memudahkan kepada si pembaca untuk mencari apa yang di gemari..keep it up acik

Labour Law Blog berkata...

menarik

Kak Sue berkata...

tq acik..good sharing :)

Suria Amanda berkata...

thanks for sharing acik..akak ingat nak buat entry tp carian tu x cantik la kat blog akak...ntah kenapa ramai cari laman lucah plak...

Unknown berkata...

wahhhh good sharing...

Blog AzlindaAlin Bicara Mummy berkata...

terima kasih achik !

mselim3 berkata...

Assalammualaikum.... achik,

thanks achik . Tip2 nie walaupun nampak simple tetapi berguna nie..

mselim3

MiaZain berkata...

perkongsian yang terbaik...

paridah berkata...

banyak point yg dpt diambil tu..tq acik.

MaisarahSidi berkata...

Tips yg bagus acik. Dapat ilmu baru ni. Jazakallah khairan

Yanieyusuf.com berkata...

wahh perkongsian yang bagus... thanks acik

kak gojes berkata...

ooo...begini tipsnya ya acik...tq sharing ya...

diaripink berkata...

oooo.. ini lah tips nye ye.. tq acik...sbb sharing info ni...

ummul azkee berkata...

Good info..pnh gk terfikir bhgi tiap entri pd hri tettrntu

Ubai Ismail berkata...

thankz acik ^^

Unknown berkata...

info yg sangat bagus... tq acik..

anazarin berkata...

Thankz acik atas info

anazarin berkata...

Thankz acik atas info

Cik karmila berkata...

nice sharing^^

aswaleyla berkata...

berguna ni acik. mekasihh kongsi

efa othman berkata...

Terima kasih acik atas info. Kena praktik kan ni...

efa othman berkata...

Terima kasih acik atas info. Kena praktik kan ni...

Unknown berkata...

Info yang berguna..akak main taip je ape yang akak suka..huhu...
Just untuk kenangan..tapi suka tengok acik punya bsnyak respon dari pembaca...perlu belajar ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails