Pengikut

Rabu, 2 Mac 2016

Maksud Di Sebalik 3 Emoji Gaya Monyet Ini Yang Ramai Tak Tahu

Assalamualaikum

Whatsapp merupakan salah satu aplikasi yang sangat berguna bagi kegiatan harian kita. Ianya dapat menghubungkan pengguna aplikasi tersebut walau di mana juga berada.

Semestinya ketika sedang chat icon 3 monyet melakukan aksi ini menjadi pilihan terutama acik kerana minat dengan tiga icon comel ini. Tapi kenapa hanya 3 aksi tutup mata, tutup telingga dan tutup mulut ? 

Kenapa tidak gaya lain yang lebih melucukan ?

Emoji tersebut sebenarnya mempunyai maksud rupanya ianya adalah kombinasi yang di panggil 3 wise monkeys.

Ianya di ilhamkan dari Japanese proverbial principle yang mewakili see no evil, hear no evil dan speak no evil.

Ianya menterjemahkan dari bagaimana kita lihat, apa yang kita dengar dan apa yang kita bicarakan menggunakan tiga anggota yang utama iaitu mata, telingga dan mulut.

Ianya mengajar kita untuk selalu positif serta mengajak untuk ke arah positif untuk melihat benda yang baik-baik dan bersangka baik, bila mendengar sesuatu pekara baik dan tidak terlalu kata-kata yang suka mengumpat dan memburukkan orang lain. Terakhir sekali adalah untuk bercakap benda yang baik-baik sebarkan aura positif.

Nampak remeh tapi ada kebaikan di sebalik icon kecil. Hebat bukan, mari kita baiki diri dan muhasabah diri kearah kebaikan.


Share This!


18 ulasan:

Izzati Suhaide berkata...

Hehehe...kannn..suka jugak guna emoji monyet ni..hikhikhij

Azlinda Azman berkata...

Suka guna emoji Monyet. ..cute

Azlinda Azman berkata...

Suka guna emoji Monyet. ..cute

Cik Itah berkata...

ooo baru tahu..

Miz Niesa berkata...

Kadang2 sesuatu yg tersirat lebih bermakna dari mengucapkan kata2.

Hanis Amanina berkata...

jaga penglihatan, jaga pendengaran, jaga percakapan :)

thank you for the reminder!

hanisamanina.com

Rozita Sabtu berkata...

Baru tau...tp memg suka guna emoji nie...sbb comei

Sally Samsaiman berkata...

sebenarnya banyak lagi maksud emoji ni yang kita tak tau..hihihi

Normi Nieza berkata...

main guna jer..:)

Lea Azleeya berkata...

Oh... ada maksud tersirat rupenye.. biasa main guna ajerk.. hikhik..

Nur Razali berkata...

Bru tau ad makna disebalik emoji nih..mmg suke gune sbb mcm cute je hehehehe lepas baca entri ni rse lega..sebab maksud tersirat tu adalah yg positif ;)

lokman amirul berkata...

ohhh....baru tahu emoji monyet ni...

YieN berkata...

Selalu guna emoji ni :)

Haslinda Lynn berkata...

mmg cute sgt

paridah berkata...

GAYA EMOJIE DGN MAKSUD TERSENDIRI BARU TAU...

Nur Misnan berkata...

kak no janji yang
tutup mata.. malu tengok
pegang tinger.. x nak dgr
tutup mulut malu nak cakap aka terlepas cakap

hahahah

Xiang Nan berkata...

Much advanced of Louis Vuitton handbags amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.As the beat of fashion,?Hermes Handbags absolutely fabricated abundant accession for avant-garde travelling culture. All of Christian Dior affluence covering appurtenances and accessories are abounding with acceptable superior adroitness and broadly celebrated all over the globe.In addition, Cindy Crawford invests 100% in all its projects. Therefore it is true to Swiss Watches. It not only participates in advertising campaigns for the Omega Watches brand, but it has a say in the development and communication products.

Xiang Nan berkata...

Much advanced of Louis Vuitton handbags amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.As the beat of fashion,?Hermes Handbags absolutely fabricated abundant accession for avant-garde travelling culture. All of Christian Dior affluence covering appurtenances and accessories are abounding with acceptable superior adroitness and broadly celebrated all over the globe.In addition, Cindy Crawford invests 100% in all its projects. Therefore it is true to Swiss Watches. It not only participates in advertising campaigns for the Omega Watches brand, but it has a say in the development and communication products.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails