Pengikut

Rabu, 2 Mac 2016

Maksud Di Sebalik 3 Emoji Gaya Monyet Ini Yang Ramai Tak Tahu

Assalamualaikum

Whatsapp merupakan salah satu aplikasi yang sangat berguna bagi kegiatan harian kita. Ianya dapat menghubungkan pengguna aplikasi tersebut walau di mana juga berada.

Semestinya ketika sedang chat icon 3 monyet melakukan aksi ini menjadi pilihan terutama acik kerana minat dengan tiga icon comel ini. Tapi kenapa hanya 3 aksi tutup mata, tutup telingga dan tutup mulut ? 

Kenapa tidak gaya lain yang lebih melucukan ?

Emoji tersebut sebenarnya mempunyai maksud rupanya ianya adalah kombinasi yang di panggil 3 wise monkeys.

Ianya di ilhamkan dari Japanese proverbial principle yang mewakili see no evil, hear no evil dan speak no evil.

Ianya menterjemahkan dari bagaimana kita lihat, apa yang kita dengar dan apa yang kita bicarakan menggunakan tiga anggota yang utama iaitu mata, telingga dan mulut.

Ianya mengajar kita untuk selalu positif serta mengajak untuk ke arah positif untuk melihat benda yang baik-baik dan bersangka baik, bila mendengar sesuatu pekara baik dan tidak terlalu kata-kata yang suka mengumpat dan memburukkan orang lain. Terakhir sekali adalah untuk bercakap benda yang baik-baik sebarkan aura positif.

Nampak remeh tapi ada kebaikan di sebalik icon kecil. Hebat bukan, mari kita baiki diri dan muhasabah diri kearah kebaikan.


Share This!


18 ulasan:

  1. Hehehe...kannn..suka jugak guna emoji monyet ni..hikhikhij

    BalasPadam
  2. Suka guna emoji Monyet. ..cute

    BalasPadam
  3. Suka guna emoji Monyet. ..cute

    BalasPadam
  4. Kadang2 sesuatu yg tersirat lebih bermakna dari mengucapkan kata2.

    BalasPadam
  5. jaga penglihatan, jaga pendengaran, jaga percakapan :)

    thank you for the reminder!

    hanisamanina.com

    BalasPadam
  6. Baru tau...tp memg suka guna emoji nie...sbb comei

    BalasPadam
  7. sebenarnya banyak lagi maksud emoji ni yang kita tak tau..hihihi

    BalasPadam
  8. Oh... ada maksud tersirat rupenye.. biasa main guna ajerk.. hikhik..

    BalasPadam
  9. Bru tau ad makna disebalik emoji nih..mmg suke gune sbb mcm cute je hehehehe lepas baca entri ni rse lega..sebab maksud tersirat tu adalah yg positif ;)

    BalasPadam
  10. ohhh....baru tahu emoji monyet ni...

    BalasPadam
  11. Selalu guna emoji ni :)

    BalasPadam
  12. GAYA EMOJIE DGN MAKSUD TERSENDIRI BARU TAU...

    BalasPadam
  13. kak no janji yang
    tutup mata.. malu tengok
    pegang tinger.. x nak dgr
    tutup mulut malu nak cakap aka terlepas cakap

    hahahah

    BalasPadam
  14. Much advanced of Louis Vuitton handbags amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.As the beat of fashion,?Hermes Handbags absolutely fabricated abundant accession for avant-garde travelling culture. All of Christian Dior affluence covering appurtenances and accessories are abounding with acceptable superior adroitness and broadly celebrated all over the globe.In addition, Cindy Crawford invests 100% in all its projects. Therefore it is true to Swiss Watches. It not only participates in advertising campaigns for the Omega Watches brand, but it has a say in the development and communication products.

    BalasPadam
  15. Much advanced of Louis Vuitton handbags amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.As the beat of fashion,?Hermes Handbags absolutely fabricated abundant accession for avant-garde travelling culture. All of Christian Dior affluence covering appurtenances and accessories are abounding with acceptable superior adroitness and broadly celebrated all over the globe.In addition, Cindy Crawford invests 100% in all its projects. Therefore it is true to Swiss Watches. It not only participates in advertising campaigns for the Omega Watches brand, but it has a say in the development and communication products.

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails