Pengikut

Isnin, 27 Disember 2010

Kenapa Remaja Susah Untuk Berjaya


Kenapa Remaja Susah Untuk Berjaya

Nie saje nak kongsikan pengalaman aku dan orang yang ada disekeliling aku untuk tatapan bersama dan iktibar :-

1.Yang paling HOT budaya "ala nanti la"...

kekadang tengok banyak student bila nak exam atau kuiz susah nak score ...jawapannye senang saja... bila time nak bace buku..erm ala nanti la aku bace......but x bace-bace pon buku tu..so easy nak buat assignment pun bertangguh-tangguh ...semua kerja tak jalan...susah..susah

2. Budaya "kejap"

Budaya "kejap: nie memang popular sangat bagi student... kejap lagi la aku wat assignment nak tgk cerita nie ..kejap jer.... kejap lagi aku bace buku..macam-macam alasan dia bagi ...budaya nie kena hilangkan kalau tidak susah....

3.Budaya "tak pe"

Budaya "tak pe": bagi budaya nie remaja suka ambil lewa bagi membuat sesuatu sama ada dari tugasan dan segala hal....ala x pe buat ckit2 je assignment tu ..pastu hantar la... x pe tunda je kelas...budaya x pe di kalangan remaja semakin menjadi-jadi seperti VIRUS ..dan perlu di hapuskan segera....

4.Budaya menyalahkan orang lain

okey bagi hal nie...bila dia lewat datang ke kelas, tak baca buku atau apa pon yang dia lakukan x betul ...semua salahkan orang lain...contoh...ko la nie x kejutkan aku pagi...ko la nie x ingatkan aku ada test... semua nak salahkan orang x pernah nak salahkan diri sendri....

5.Budaya Tidur Lewat

Kalau tidur lewat tu melakukan pekare yang berfaedah itu x pe... but sampai ke larut malam berfacebook,yahoo massanger(ym) skype, Twitter,myspace dan sebagainya... esok ada kuiz tapi tak kisah ..but pekara-pekara tu wajib dilakukan...so fikirkan la sendiri...

6.Budaya Membiak

maksud disini ..bila dah masuk IPTA/IPTS nie mulalah nak cari pasangan hidup... tiap-tiap masa telefon bimbit tu x pernah terleps dari tangan...siang dan malam bertelefon jer...orang kate biase la adat bercinta...belajar kemana...awek/pakwe kemana...kalau nak membiak pon ..bahagikan la mase....

7.Budaya Melepak..

Mungkin untuk yang nie dah biase dikalangan student.,.. tiap2 mase melepak..tgk TV 24 jam... tengok Movie n aktiviti sewaktu dengannya...lebih baik bersenam dan melakukan aktiviti riadah..sekurang-kurangya boleh hilangkan tekanan dan cergas...

8.Budaya SMB

Budaya SMB nie memang special ....singkatan dari SAYA MALAS BELAJAR....contohnya... kalau aku berlajar bersungguh-sungguh pon bukan boleh berjaya.....kalau dah ada niat cm tu...tanpa usaha cam mana nak berjaya.....

9.Budaya Tidur

Ada Dikalangan pelajar....asyik-asyik tidur saje kerjanye...ada mase je tido ....dan tak pergi ke kelas kerna nak tido puas-puas.....nie memang penyakit ...but kena cari cara untuk mengatasinye...kalau tidak susah di buatnye... dan x payah belajar tido je sampai bila-bila

10.Budaya "tak nak"

Kalau kate tak nak pada merokok ,merempit dan sebegainya x kisah la jugak..but nie x nak ikut kem @ program yg dianjurkan bagi mendapatkan maklumat tambahan...walaupun pihak pengajar adakan makanan dan sijil...but memang susah nak tengok ada.....dalam belajar nie kena seimbangkan kukurikulum dangan kokorikulum..baru pelajar cemerlang

Share This!


4 ulasan:

  1. .hehe .
    macam tepatt je .
    berkongsi berdasarkan pengalaman ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mãng san thành bình địa, lúc này bên trong không gian là một mảnh hỗn độn, phân điện Hắc Ám Thần Điện cũng không còn tồn tại nữa.

      Nhạc Thành đánh giá một chút, từ linh hồn tên mười sao Đấu Tôn kia, Nhạc Thành biết được phân điện này cũng không có vật gì có giá trị, nhưng có thể đánh chết gần hai mươi tên Đấu Tôn thì đây chính là thu hoạch rồi, đoán chừng cũng làm cho Hắc Ám Thần Điện đau lòng không ít.

      - Chúng ta đi thôi.

      Nhạc Thành nhìn mọi người nói, nhưng ngay sau đó Thủ Ấn trong tay đánh ra, ở mi tâm là một mảnh bạch mang hiện lên, kiếm quang Âm Dương Kiếm lóe ra di động ở giữa không trung.
      dongtam
      mu moi ra hom nay
      tim phong tro
      http://nhatroso.com/
      nhạc sàn
      tổng đài tư vấn luật
      văn phòng luật hà nội
      tổng đài tư vấn luật
      thành lập công ty trọn gói
      http://we-cooking.com/
      chém gió
      trung tâm tiếng anh
      - Âm Dương Kiếm, phá.

      Nhạc Thành mỉm cười nói, ngay sau đó Âm Dương Kiếm chia ra làm bảy, bảy thanh Âm Dương Kiếm mang theo kiếm quang hợp thành một cái kiếm trận, trong nháy mắt oanh kích về phía kia kết giới.

      - Khúc khích.

      Một phiến không gian chấn động, ngay sau đó ở bảy thanh Âm Dương Kiếm kiếm quang đánh ra,

      Padam
  2. a"a..heee ! mmg trbaek aaa :))

    BalasPadam
  3. bagus entri nie..muhasabah diri semua student2 ya..:-)

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails