Pengikut

Sabtu, 18 Jun 2011

Bukan Mudah Untuk Berjaya


Assalamualaikum...


Hai semua .... wah this week x tulis lagi kat my lovely blog nie .... thank u so much kepada kamu..kamu & kamu yang sanggup berkunjung ke blog acik yang simple jer nie ... tocey2 :)Hari nie macam dapat kekuatan yang baru dalam diri nie... tak tahu kenapa...mengapa ..apa & bagaimana boleh semangat sangat ...berkobar-kobar rasanya .... kalau ikutkan hati rasa nak terbang jer ...itu pon kalau boleh .... but back to reality .... dengan keadaan acik yang bukan la datang dari keluarga yang senang but itu bukan jadi penghalang untuk teruskan cita-cita acik ...

Honestly dulu dulu acik bukanlah dari kalangan budak yang pandai.. selalu kena marah dengan cikgu bila ada subjek yang fail...rasa sedih sangat ...but acik tanamkan itizam untuk teruskan kerana acik ada ibu yang selalu di hati... sehingga tamat SPM ... lepas tamat spm tu ..acik ada pilihan sama ada nak pergi uitm or politeknik.... dan yang paling kelakar ..mase mohon politeknik tu ....acik mohon 1 kejuruteraan elektrik ..2. Kejuruteraan Mekanikal dan seterusnya tak berapa ingatla ..dan last2 dapat maketing ... memang terkejut .... but acik buat solat istikharah dan ALLAH beri pertunjuk untuk kuatkan hati pilih marketing ....acik teruskan walaupon risiko yang akan acik hadapi adalah besar sebab acik x de basic in perdagangan...




Dan bila tengok cerita doremon nie memang la kadang-kadang menghiburkan tetapi sebenarnya banyak mesej yang ingin di sampaikan... even kita ada mesin masa sekalipun ... kita tidak akan mampu ubah apa yang telah berlaku kepada hidup kita kerana itu adlah takdir.... tetapi ALLAH juga telah menetapkan takdir kita untuk yang mendatang ...kita mampu ubahnya dengan usaha kita sendiri ...berbalik kepada cerita ... memang mase masuk poli acik rasa frust sangat sebab dah la x tahu langsung suma tu ...last2 naseb baik ada kawan-kawan yang sama-sama membantu .... sehingga acik dapat buat ..yelah account memang acik x thu langsung ... ekonomi dan semualah ..memang stress sangat ...sebab hampir semua subjek kena membaca ... memang tak sanggup .... tu belum dengan assigment ..presentation & mini projek ....memang buat acik stress sebab mase kat sekolah dulu active dengan sukan & komputer...memang lari bidang ..but acik tawakal dan cuba sedaya upaya... memang sampai tak tido malam study ....+ main game & facebook...hahahha tu mesti x lari .... facebook buatkan acik hilang stress sebab banyak kawan-kawan yang selalu bg semangt.



dalam tanpa acik sendiri sedari .... pilihan yang ALLAH berikan nie adlah yang terbaik ....dari situ acik belajar berkomunikasi dengan manusia.... belajar untuk berpenampilan menarik & sebagai..acik cuba explore apa yang ada pada diri nie .... dan Alhamdulilah akhirnya acik mampu jadi pengacara majlis yang baik... acik cuba dengan masuk JPP( Jawatankuasa Perwakilan Pelajar ) PRSP yang banyak membantu acik dalam kehidupan nie ... acik bermula dengan JPP sehingga acik beranikan diri ...oppssss terlupa .... sebenarnya yang bagi betul2 semangat adalah MSK ( Minggu Suai Kenal) ..di situ acik banyak belajar dari kawan-kawan yang dianggap satu family .... acik rendu dengan mereka ...sangat-sangat..sehingga now...

kalau nak tahu sepanjang perjalanan nie bukan kejayaan aje yang acik tempuhi ..tetapi kegagalan juga terbit bagi mematangkan diri nie ... acik pernah menagis & malu dengan kegagalan yang acik hadapi ...tapi bila difkirkan itu bukan sebenarnya yang ALLAH mahu buktikan .... sehingga acik sekarang nie ...dan akan convo pada bulan 9.... but acik nak bgthu pada semua orang .... bahawa hidup nie memang kadang-kadang mencabar iman kita ...pengalaman yang kita rasa itu adalah kekuatan yang akan datang ..percaya pada diri bahwa dalam hati kita ada ALLAH & orang yang kita sayang selalu berdamping dengan kita walupon mereka tiada .... :) dan acik akan teruskan perjalanan ini yang masih jauh lagi ....dan masih panjang ... lagi pon saje kongsi ..mybe cerita acik nie adalah sebilas dari kehidupan dan ada sebab kenapa ALLAH takdirkan bergini :)

Share This!


2 ulasan:

  1. sweet!! harus tempuh segala ujianNya..
    berusaha, tawakal dan doa..=)
    i'll try too!!
    i want to success!!=)

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails