Pengikut

Ahad, 6 Mei 2012

Maaf Andai Air Mata Ini Mengalir Untukmu Sahabat


Assalamualaikum

Alhamdulilah masih lagi bernafas dan dapat menaip disini. Acik tadi duduk termenung sorang diri kat Perpustakaan. Apalah nak jadi pada diri nie.... dan acik cuba terkenangkan setiap apa yang berlaku yang lepas. Dia datang tanpa acik sedari dan air mata tetiba mengalir..nasib baik tadi tak orang tengok kalau tak malu tu..haha badan tegap tapi nak menagis plk hahahah. tapi ini ikhlas dari hati , acik rasa sedih sangat setiap apa yang berlaku.Acik rasa satu penyesalan yang terasa di hati ini.

Mesti semua ingat acik nie putus cinta, tak lah sebab acik malas nak fikirkan sangat ..yelah sapelah acik nie orang nak suka... tak ada apa-apa ermmm. Sebenarnya hari nie adalah tarikh pemergiaan seorang kawan baik sangat rapat dengan acik, Dialah insan yang acik sangat respect yang mengajar acik tentang erti persahabatan. Mungkin hari itu adalah saat di mana acik menagis sepuasnya dalam hidup semasa pemergiaannya di sebelah jenazah . Sebab acik tak dapat menerima kematian dia, pada masa itu acik asyik nak salahkan perempuan saje...walaupon yang jahat sorang perempuan tapi semua acik salahkan ..memang tak adil.. Dia tak sepatutnya meninggal ..ermm dan kalaulah dia hidup sekarang nie mesti sekarang sama kos dengan acik. 

Terus terang acik amik kos nie yang jadi penguat adalah (arwah Adi).Sungguh... dulu kami pernah berjanji satu hari nanti kita akan amik kos same-same dan berjaya sama-sama..tapi rupanya tak kesampaian.ALLAH lebih sayangkan dia. Kalau kamu semua nak tahu pemergian adi adalah kerana cinta dan seorang perempuan. Pada malam hari lahir adi, perempuan tu mintak putus pada adi kerana  ada lelaki lain. Adi dapat tahu dan sangkal kerana terlalu sayang pada perempuan nie. Masa hari lahirnya memang dia nangis sepuasnya kerana tak dapat terima keputusan perempuan tu. Dia tekad nak jumpa perempuan dan nak mintak penjelasan tapi malanngnya adi pada malam tu terlibat dengan accident kerana terburu-buru tak lepas memotong ( sumber darikawan yang pergi dengan adi )...

Dan masa tu acik dapat tahu rasa cam nak gugur jantung, rasa hiba dan tergamam.. lepas tu adi dihantar ke hospital Tuanku Aminah di JB ... Keadaan di agak kritikal dan kereta dia memang rosak teruk. Masa arwah jumpe dengan exgirlfriend dia, kawan acik sorang lagi pon ikut sama tapi keadaan dia alhamdulilah sehat cuma kaki tercepit. Masa tu kami semua baru 18 tahun yang pandai bawak kereta adi sorang jer. Dan kata imran kawan kami sorang lagi masa bawak kereta adi menagis sepuas hati, laju sangat dan ...ermmmmm

Dan saat terakhir acik sempat jumpa adi...ayat yang paling terlalu perit acik teringat sampai sekarang 


" acik kenapa aku di duga macam gini ?? apa salah aku ??? aku sayang dia ?? kalau aku mati acik tolong ko cakap dengan dia Aku minta maaf selami couple dengan dia aku rasa bahagia dengan dia dan aku cuma nak tahu apa kesilapan aku??

Tolong cakap dengan mama aku ..walaupon aku selalu bergaduh dengan mama tapi sebenarnya aku sangat sayang dia dan dia adalah kekuatan hidup aku ... acik sekiranya aku mati nie adakah aku di kira jihad ??? "

Dan beberapa hari kemudian keadaan membaik , dan kami sempat bergurau " acik kalau aku mati jangan ko rindu aku tau . kata itulah ayat terakhir acik dengar dari mulut dia...

Malam tu acik dapat call dari mak adi dye kata adi secara mendadak badan di tak stabil dan di letakkan dalam kritikal .... dan pada jam 5.30 pagi arwah adi menghembuskan nafas terakhir...

dan nielah satu sebab acik tak bersedia nak terima mane-mane perempuan kerana acik takut :(....walaupon bukan semua tapi rasa sakitnya ... sedekahkan al fatihah untuk kawan terbaik dunia dan akhirat acik nie ...Alfatihah 

Bukan hanya perempuan terluka sebab cinta ..kami lelaki pon sama merasanya... niat acik bukan nak salahkan sape-sape tapi tepuklah dada tanyalah pada diri kita .. macam mane sikap kita pada pasangan kita ??? 


niat acik bukan kerna acik tak ikhlas dengan apa yang berlaku tapi cuma nak ingatkan dan bagi pengajaran pada manusia ..bahawa fikir dulu sebelum buat sesuatu dan jika dapat di elakkan jangan pernah mempermainkan perasaan orang lain ... acikk redha dengan ketentuannya dan ALLAH sayangkan adi .... acik taip ini kerana acik rindukan sahabat acik ...andai terdapat anasir yang mengatakan bukan-bukan terpulang pada kamu ..jodoh memang di tangan ALLAH dan acik percaya padanya ...akan menunggu jodoh yg selayaknya untuk acik

 



Share This!


12 ulasan:

  1. sedih :( huhu.. al-fatihah buat kawan awk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermmm terima kasih kerna sudi memabce dan sedahkan alfattihah

      Padam
  2. sabar lah acik, semoga roh arwah tergolong dalam golongan orang beriman, amin...

    BalasPadam
  3. sedihnya aciekkk...xdapat nak bayangkan betapa sedihnyaa aciek kehilangan permata haty(bff) yg slama nie sllu buat sesuatu dengan aciek untuk selamanya..sabar nah aciekkk..setiap yg jadi ada hikmahnyaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermm semoga ALLAh berikan kekuatan dan ada hikmahnya

      Padam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. bersabarla.. dugaan utk kita juga supaya lebih pandai menilai erti persahabatan yg sebenar kadang2... saya juga pernah rasa apa yg acik alami.. kehilangan insan yg bergelar sahabat sehati.. selalu kongsi suka dan duga... insyaallah...ada hikmah semuanya... =) Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermm terima kasih atas pandangan kamu ..saya hargai ... ermm insyaALLAh di redhai ALLAH

      Padam
    2. insyaallah.. semoga kita kuat utk hadapi apa yg mendatang dan die ditempatkan di kalangan org2 beriman...

      Padam
  6. alfatihah buat kwn acik tue..
    die xrugi ape pun acik coz dia mencintai seseorg sepenuh atinya..sebaliknya gul tue y rugi coz die xkan dapat guy y mencintai die cmne guy tu cintainya..ma de 1 story nak share,tentag pengorbanan guy gak..adakalanya gul pun ade silapnya,kita kerap fikir kita adalah pencinta y terbaik,dan perasaan tu buat kita bongkak dan angkuh,konon2 kita adalah y terbaik,sehingga kita abaikan perasaan pasangan kita..okew,cite ni ma dgr dari sowg kwn y baru ma kenal kat uitm nie, die sudah putus hbgn ng bf die,dlm ms setahun guy tu ingin kembali kpd gul nie,tp gul ni kate xsedia,beri ms lar,mcm2 lar alasan,coz gul ni takot disakiti lg...kebetulan genap tarikh aniversary dowg,dowg nak smbung blek,guy ni da siap mohon cuti selama seminggu coz nak jmpe gul nie,dijanjikan ari jumaat nak jmpe tp dgn takdir allah,guy tu excident n meninggal ari selasa,y sedihnya ms excident tue,dompet guy tue terkeluar n gambar gul ni y terpampang kat citu..and waktu gul tu nak terima guy tu blek,hanya berita kematian y dia terima..until now gul tue dlm penyesalan dan perkara tu menjadi pengajaran y terbaik buat dirinya..so kpd y msh mempunyai pasangan tue..hargailah dgn cara apa skalipun asalkan smua y kita lakukan xbertentangan dgn syarak2 islam..jaga batas2..jadilah pasangan y menuju ke jannah allah,insyallah ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih atas perkongsiaanye :)

      Padam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails