Pengikut

Ahad, 20 Januari 2013

Bila Budak 6 Tahun Berkata-Kata Tentang Cinta





Assalamualaikum


Hai semua, Pagi-pagi lagi ada pekara yang buat acik tersenyum, semalam acik ,pergi jalan-jalan ke Jusco Bukit Tinggi. Memang seronok hilang sekali tension yang ada, memang jalan-jalan sakan and ada sale... fulamak memang rambang mata.. hahhaa acik nie suka juga shooping . Lepas tu, masa solat asar acik pergilah surau untuk solat, kebetulan plak semalam ramai sangat orang , so acik tunggulah turn by turn. 

Sedang sibuk menunggu , acik ada terpandang seorang budak perempuan yang comel sangat, cute abis, memang comellah. Acik duk kacau-kacau dia, acik cubit pipi dia . Hahahaha mak dia tak kisah acik kacau anak dia sebab anak kemain suka lagi dan malu-malu. Tiba- Tiba budak kecik nie datang dekat acik

Budak Kecik : Abang kenapa abang kacau lia ?
Acik : ohh nama kamu lia...ohh saje jer sebab lia comellah
Lia : ohhh abang suka lia ehh ??
Acik : senyum saje..
Lia : Abang dah ada kekasih ?
Acik : (oppsss terkejut di buatnya ) acik just geleng kepala
Lia :Kalau macam tu abang jadi kekasih lia, nak tak?

Suasana kat situ jadi agak riuh bila mak budak tu ketawa terbahak-bahak. Aku pon jadi sengan jugak. Yang paling kelakar, lia cakap, kalau abang suka lia , abang kena tunggu lia besar dulu ,sebab sekarang nie lia sekolah tadika dan abang tunggu lia besar yer..

Hahaha acik cakap gan lia, lia belajar rajin-rajin dan jadi muslimah dan wanita solehah. Sungguh terkejut budak 6 tahun sudah tahu tentang cinta cintun ini. Ajaibnya dunia niekan, perubahan dunia berlaku , budak kecik dah pandai bercinta walaupon mereka tak tahu erti cinta, kita sebagai orang dewasa perlu guide mereke agar tidak terjebak dari maksiat dan dosa-dosa. Remaja atau kanak kanak sekarang nie sebenarnya eager nak tahu lebih lanjut setiap apa orang dewasa buat. So kita kena terangkan pada mereka apa yang baik dan buruknya pekara tersebut. 

So sampai di sini dulu ,adios :)

Share This!


2 ulasan:

Cik Cammy Lia berkata...

perghh..advance

Aku Penghibur berkata...

hahahahaha kan advance

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails