Pengikut

Jumaat, 4 Januari 2013

Kenapa Ais Boleh Menyebabkan Kegemukkan ??



Assalamualaikum

 hai semua, sebentar tadi acik chatting dengan pelatih fitness acik masa di sekolah sukan bandar penawar. Acik minta mendapat dia , sebab sekarang badan acik dah tak macam dulu dah tak fit dan amat mengejutkan beliau mengatakan bahawa ais boleh menyebabkan kegemukkan..dan apalagi cari tahulah.. tak sempat chatting lama sebab sekarang dia buzy untuk latihan di MSN

Ais memang membantu untuk hilangkan dahaga even time kita tak dahaga pon kita still suka minum ais sebab menyamankan tekak dan bila sebut pasal diet, orang mesti cakap ‘jangan minum air berais, kalau nak cepat kurus!‘ dan ini bukan mitos. BETUL, bila kita minum ais, tambah tambah lepas makan memang tak membantu untuk kita turun kan berat badan kita.

Kenapa Air Berais Menggemukkan?

Ini adalah sistem pencernaan manusia normal, sequence dalam proses mencernakan makanan adalah:

Bila kita makan, makanan akan lalu kat esofagus sebelum sampai ke organ pencernaan yang lain dan akan berehat sebentar di esofagus. Lepas makan, kita pulak minum minuman berais & lemak yang ada dalam makanan tadi akan beku & memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.



So, selain menggemukkan or susah nak kurus, ais jugak salah satu sebab lain ramai manusia zaman sekarang mati mengejut akibat serangan sakit jantung. Sebab itulah kita dinasihatkan agar minum 10 minit selepas makan,jangan makan nasi berulam air. Kalau kita minum air suam lepas makan, maka ia akan membantu mencairkan lemak-lemak di dalam organ pencernaan kita.

Kita jugak boleh cuba amalkan seperti budaya orang Jepun yang meminum teh hijau suam selepas makan untuk neutralize balik toksin dalam badan. Sangat bagus!

Share This!


5 ulasan:

  1. kalau dekat u mmg tak minum ais sebab nanti xde tenaga nak study. hehe. kat umah tyme cuti boleh la. kongsi la tips ni. :)

    BalasPadam
  2. Nice... Menarik... Saya sekarang pom dah tak minum air berais... Bukan tak minum langsung, tapi cuba elakkan... Sekali sekala boleh consider lagi la...

    Betul tu, sebenarnya kita kene minum air beberapa minit selepas makan...

    BalasPadam
  3. kat kampus mmg xminum ais. kt rumah mmg slalu minum. adik2 suka ais! acaner ni!

    BalasPadam
  4. btol fakta n...sy da brhnti mnom ais 4 bln kblkngnn...dan kptsnnye...brat sy mmg trun dngn cpt...

    BalasPadam
  5. lain pulak ulasan dari pakar DOKTOR .. diorang cakap ais akan melting jugak dengan suhu badan .. so ais bukan penyebab kegemukan

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails