Pengikut

Khamis, 7 Mac 2013

Teknik Berkesan Memelihara Hubungan Baik Dengan Orang Yang Disayangi.



Assalamualaikum

Rasanya dah lama acik tak buat entry tentang cinta dan sewaktu dengannya. Ramai pulak yang request entry seperti itu, isnyaAllah nanti akan acik tunaikan jika ada masa yang lebih kerana otak sekarang nie sedang sibuk untuk sem baru nie. Dalam hidup kita mesti mahukan perhubungan yang selalu baik dan ceria. Tak kiralah suami isteri, boyfriend girlfriend, bersama dengan rakan rakan dan sebagainya. Hari ini acik nak bagi tips tentang menjaga hubungan baik dengan orang yang di sayangi . Tips ini di hasil dari pemerhatian acik dan orang sekeliling acik.

 Pertama sekali jika dia lakukan kesalahan sama ada kecil atau besar jangan sekali memarahi, memaki atau melepaskan amarah padanya di hadapan orang ramai atau di depan kawan- kawan kamu .Ini memperlihatkan bahawa tahap perhubungan kamu dengan dia, Kalau pekara ini tak boleh di bawa berbincangan dengan cara professional bagaimana hal lain pula . Lebih baik bawak berbincang.

Kedua , jangan sekali mengutuk di dia di belakangnya dan beritahu kelemahan dia pada orang lain sama ada dengan rakan- rakan atau ahli keluarga kamu, kerana ini akan mengeruhkan keadaan dan buat ada hati yang terluka.

  Ketiga, Jangan ragu-ragu bertanyakan teman kamu sekiranya kamu tidak pasti perbuatan kamu buat itu melukakan hati dia. Dan jika kamu mempunyai kawan lain yang lebih seronok di ajak berbicara janganlah tinggalkan dia bersendirian , cuba buatkan dia selesa dengan keadaan.

Keempat ,Jangan sesekali menyatakan kriteria teman impian kamu yang tidak sama dengan perwatakan atau prilaku si dia, kerana ini akan menyebabkan dirinya merasa seperti tiada gading, tanduk pun boleh lah.

 
 
Kelima Jangan buat walau sekalipun, mengutuk ibubapanya kerana impaknya terlalu kuat sehingga kamu boleh ditinggalkannya.
 
Keenam. Jangan diamalkan berbohong orang lain dihadapannya kerana ia boleh menimbulkan rasa curiga si dia terhadap anda.

 Ketujuh, Akhir sekali terima lah si dia seadanya dia, dan layan lah si dia seadanya anda. Dan pasangan / kawan paling memahami dan menyayangi adalah kunci kebahagian.
 
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Maha Mengetahui, sedangkan engkau tidak mengetahui” (Surah al-Baqarah: 216)


Itulah saje buat masa nie , lain kali nanti acik sambung lagi .. Ahh kalau kamu rasa ada yang pekara yang hendak di tambah boleh ler letakkan sedikit pendapat kamu. di ruangan komen .Samasama kita perbaiki diri dan perhubungan kita sesama manusia untuk mendapat keredhaan Allah :)


Share This!


27 ulasan:

Seneorita Baharin berkata...

Setuju sgt dgn entry neh..Yg penting kalo ada ppe salah faham, cepat2 settle, jgn tunggu lama2 sgt nk settle, takot keadaan makin keruh kan, settle baek2, n terima kritikan atau ketidakpuashatian kwn kte tu, n saling maaf memaafi kan acik kan.. :)

Nory Zoulkefle berkata...

paling penting yg no.7 tu...
kalau kita dah sayang seseorang tu sepenuh hati..

kite kena belajar terima diri dia seadanya..
setiap org ade kelemahan dan kelebihan tersendiri...=)

AyueJean AJ berkata...

Nice tips Acik...
AJ pun kadang ada terlepas 2-3 hal macam yang Acik sebut...
Insyaallah AJ akan cuba perbaiki.. =D

Bin Muhammad berkata...

Salam Acik...
Setuju dgn Nory, No.7 amat penting. Kalau dah anda sukankan seseorang pastinya anda perlu terima baik buruknya. Tidak ada insan yang sempurna...
Satu lagi, doakan bahagia berkekalan hingga kesyurga jgn hanya sampai ke anak cucu... Nanti dah bercucu, bercerai...hehe

Aku Penghibur berkata...

alhamdulilah ada yang setuju :) benar sekali saling bermaafan itu sangat penting

hazwan hairy berkata...

nice tips..kena amalkan ni klo nak kekal..hakhak

Aku Penghibur berkata...

betul tu kita kena terima seadanya pasangan kita :)

Aku Penghibur berkata...

alhamdulilah saling ingat mengingati

Aku Penghibur berkata...

wslm... betul tu BM .. terima seadanya dan saling mendoakan amat di perlukan

Aku Penghibur berkata...

hehehehe yang penting yakin pada jodoh Allah

Farah Waheda Wahid berkata...

love this entry...persefahaman dan hormat menghormati itu adalah asas...

Mia Kassim berkata...

Setuju dgn n3 ni....
persefahaman, kepercayaan, kejujuran, menerima seadanya perlu ada dlm perhubungan ....

Intan Akma berkata...

paling tak suka orang yang suka memaki2..anyway balas kunjungan disini

Aku Penghibur berkata...

:) betul sekali ..tapi ramai yang ambil sambil lewa

Aku Penghibur berkata...

wahh alhamdulilah orang berpengalaman setuju

Aku Penghibur berkata...

betul tu ... mmg tak suka jugkk

Rozita berkata...

suka dgn pesan saidina ali tu... hidup biar bermakna terutama untuk orang yg tersayang..

Bahrain Ramlan berkata...

belum pernah bercinta lagi.wuhaahahaha

Mieza Jhaa K berkata...

Tips beguih dari Acik kita yang berpengalaman...(>_<)

veesandii berkata...

assalamualaikum ... betul tuh cuma hati akan luka bila kita boleh kompromi segala ttg dia , tapi di selfish lak ... sabar ... sabar

Nieyxzha Hassan berkata...

terimala dia seadanya..sebagaimana si dia terima kamu seadanya... ^^

Aku Penghibur berkata...

kan kak :) kata saidina ali mendalam maksudnye

Aku Penghibur berkata...

untuk preparation bercinta nanti..cewah :)

Aku Penghibur berkata...

ala nie pon berdasarkn pemerhatian :)

Aku Penghibur berkata...

wasalamualaikum...lumrah hidup kak... kena give n take

Aku Penghibur berkata...

totally agree

Cik Muda berkata...

:) senyum je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails