Pengikut

Khamis, 7 Mac 2013

Teknik Berkesan Memelihara Hubungan Baik Dengan Orang Yang Disayangi.



Assalamualaikum

Rasanya dah lama acik tak buat entry tentang cinta dan sewaktu dengannya. Ramai pulak yang request entry seperti itu, isnyaAllah nanti akan acik tunaikan jika ada masa yang lebih kerana otak sekarang nie sedang sibuk untuk sem baru nie. Dalam hidup kita mesti mahukan perhubungan yang selalu baik dan ceria. Tak kiralah suami isteri, boyfriend girlfriend, bersama dengan rakan rakan dan sebagainya. Hari ini acik nak bagi tips tentang menjaga hubungan baik dengan orang yang di sayangi . Tips ini di hasil dari pemerhatian acik dan orang sekeliling acik.

 Pertama sekali jika dia lakukan kesalahan sama ada kecil atau besar jangan sekali memarahi, memaki atau melepaskan amarah padanya di hadapan orang ramai atau di depan kawan- kawan kamu .Ini memperlihatkan bahawa tahap perhubungan kamu dengan dia, Kalau pekara ini tak boleh di bawa berbincangan dengan cara professional bagaimana hal lain pula . Lebih baik bawak berbincang.

Kedua , jangan sekali mengutuk di dia di belakangnya dan beritahu kelemahan dia pada orang lain sama ada dengan rakan- rakan atau ahli keluarga kamu, kerana ini akan mengeruhkan keadaan dan buat ada hati yang terluka.

  Ketiga, Jangan ragu-ragu bertanyakan teman kamu sekiranya kamu tidak pasti perbuatan kamu buat itu melukakan hati dia. Dan jika kamu mempunyai kawan lain yang lebih seronok di ajak berbicara janganlah tinggalkan dia bersendirian , cuba buatkan dia selesa dengan keadaan.

Keempat ,Jangan sesekali menyatakan kriteria teman impian kamu yang tidak sama dengan perwatakan atau prilaku si dia, kerana ini akan menyebabkan dirinya merasa seperti tiada gading, tanduk pun boleh lah.

 
 
Kelima Jangan buat walau sekalipun, mengutuk ibubapanya kerana impaknya terlalu kuat sehingga kamu boleh ditinggalkannya.
 
Keenam. Jangan diamalkan berbohong orang lain dihadapannya kerana ia boleh menimbulkan rasa curiga si dia terhadap anda.

 Ketujuh, Akhir sekali terima lah si dia seadanya dia, dan layan lah si dia seadanya anda. Dan pasangan / kawan paling memahami dan menyayangi adalah kunci kebahagian.
 
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Maha Mengetahui, sedangkan engkau tidak mengetahui” (Surah al-Baqarah: 216)


Itulah saje buat masa nie , lain kali nanti acik sambung lagi .. Ahh kalau kamu rasa ada yang pekara yang hendak di tambah boleh ler letakkan sedikit pendapat kamu. di ruangan komen .Samasama kita perbaiki diri dan perhubungan kita sesama manusia untuk mendapat keredhaan Allah :)


Share This!


27 ulasan:

  1. Setuju sgt dgn entry neh..Yg penting kalo ada ppe salah faham, cepat2 settle, jgn tunggu lama2 sgt nk settle, takot keadaan makin keruh kan, settle baek2, n terima kritikan atau ketidakpuashatian kwn kte tu, n saling maaf memaafi kan acik kan.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah ada yang setuju :) benar sekali saling bermaafan itu sangat penting

      Padam
  2. paling penting yg no.7 tu...
    kalau kita dah sayang seseorang tu sepenuh hati..

    kite kena belajar terima diri dia seadanya..
    setiap org ade kelemahan dan kelebihan tersendiri...=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kita kena terima seadanya pasangan kita :)

      Padam
  3. Nice tips Acik...
    AJ pun kadang ada terlepas 2-3 hal macam yang Acik sebut...
    Insyaallah AJ akan cuba perbaiki.. =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah saling ingat mengingati

      Padam
  4. Salam Acik...
    Setuju dgn Nory, No.7 amat penting. Kalau dah anda sukankan seseorang pastinya anda perlu terima baik buruknya. Tidak ada insan yang sempurna...
    Satu lagi, doakan bahagia berkekalan hingga kesyurga jgn hanya sampai ke anak cucu... Nanti dah bercucu, bercerai...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... betul tu BM .. terima seadanya dan saling mendoakan amat di perlukan

      Padam
  5. nice tips..kena amalkan ni klo nak kekal..hakhak

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe yang penting yakin pada jodoh Allah

      Padam
  6. love this entry...persefahaman dan hormat menghormati itu adalah asas...

    BalasPadam
    Balasan
    1. :) betul sekali ..tapi ramai yang ambil sambil lewa

      Padam
  7. Setuju dgn n3 ni....
    persefahaman, kepercayaan, kejujuran, menerima seadanya perlu ada dlm perhubungan ....

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahh alhamdulilah orang berpengalaman setuju

      Padam
  8. paling tak suka orang yang suka memaki2..anyway balas kunjungan disini

    BalasPadam
  9. suka dgn pesan saidina ali tu... hidup biar bermakna terutama untuk orang yg tersayang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan kak :) kata saidina ali mendalam maksudnye

      Padam
  10. belum pernah bercinta lagi.wuhaahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk preparation bercinta nanti..cewah :)

      Padam
  11. Tips beguih dari Acik kita yang berpengalaman...(>_<)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala nie pon berdasarkn pemerhatian :)

      Padam
  12. assalamualaikum ... betul tuh cuma hati akan luka bila kita boleh kompromi segala ttg dia , tapi di selfish lak ... sabar ... sabar

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalamualaikum...lumrah hidup kak... kena give n take

      Padam
  13. terimala dia seadanya..sebagaimana si dia terima kamu seadanya... ^^

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails