Pengikut

Khamis, 6 Jun 2013

Apabila Entri Blog 100 % Di Copy Paste



blog copy paste
 credit gambar the.azah.my


Assalamualaikum

Terkejut acik tadi acik lihat ada beberapa entri acik di copy paste 100 %, itu pon apabila acik check di http://www.tynt.com/. dan di http://myfreecopyright.comTerkejut itu memang lah ,sebab ada juga orang nak copy ayat acik yang mengarut nie, yang peliknya typo acik buat pon dia masih kekalkan. 


Ok acik nak kenalkan tynt.com ini dapat juga detect berapa dan di mana mereka copy di blog kita.Rasanya tak perlulah acik mention blog mereka. Semoga bila mereka baca mereka rasa , apa yang kebanyakan blogger marah bila di copy paste.

Kalau di tanya pada acik , tak kisah ke bila ada orang copy paste di blog acik ?

Memang rasa kesal ,tapi ustaz kata kalau seseorang itu copy ayat kita untuk sebarkan ilmu itu tak menjadi masalah. Tapi kalau dah copy semuanya itu tak patutlah.

Kalau blog mahu di copy itu , silakanlah tapi letakkan sumber asal ,takut tentang sesuatu pekara itu di ubah suai dan manipulasikan oleh pihak yang bertanggungjawab. 

Ada juga yang acik lihat mereka copy dari blog acik dan di letakkan sumber, terima kasih sangat sangat. Bukan mudah kita nak halang orang untuk copy ayat ayat kita. Perlukah sampai acik security kan agar tak dapat bold atau right click ?

Bulan lepas 24 entri acik di copy 100 % dan menjadi top di tempat ping blog , mungkin mereka mahu ambil sebagai pengajaran dan tak ubah sama sekali takut maksud tak sampai , apa pon kita fikir positive.

Ada seorang blogger juga mengadu blog dia di copy paste ,dia kata " penat tau nak fikir idea tentang sesuatu dan sampai kadang berjam jam nak siapkan satu entri. tiba masa orang copy sesuka hati .Sekurangnya letak lah sumber atau backlink.

Pernah satu ketika acik tegur salah satu owner blog tersebut, kerana dalam entri terang terang acik tahu entri acik sebab ada perkataan "acik" tapi siap bergaduh dia dan dia cakap nama dia pon acik, tapi bila bace entri lepas dia tak pernah pon guna nama tu, Kelakar pon ada.

Apa pon , bila kita tulis dengan idea kita sendiri, kita taip dengan tangan kita sendiri, kita rasa puas, biarlah entri itu simple insyaALLAH ada orang bace. Muhasabah diri, kalau kita berada tempat orang yang kita copy pastinya kita akan marah dan kesal jadi fikir fikirlah.


Share This!


42 ulasan:

  1. wan pon pernah terjumpa entri wan dicopy paste bulat2. nak check jugaklah

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh check ,, boleh check jugak :)

      Padam
  2. Hahahaa.. Acik sendiri pun orang nak c&p sampai ngaku nama dia Acik. Hahahaa.. Btw, tynt.com tu kena sign up dulu ke?? Acik reply kat shoutbox Vee ek, Vee pun nak check :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup kena sign up dulu ..mudah jer caranya

      Padam
  3. macam mana nak guna tynt tu , acik ?

    BalasPadam
  4. Bro boleh je pasang kod utk elak org c&p blog mcm saya buat.

    BalasPadam
  5. boleh tak acik buat tutorial sikit nak check macm mana?

    BalasPadam
  6. @FatinSy kena sign up dulu :)nnti dia hantar by email

    BalasPadam
  7. oh bule cek rupenye ye acik...baru lak krole tau...pergh! 24 entri kena copy paste 100%...yang tak boleh blah yang tak ngaku tu hihihi...sabar je acik..keep on berkarya...suka bce entri kat sni~

    BalasPadam
  8. dah fed up dgn blogger yg suka copy n paste ... cth blogger yg suka copy n paste ialah wowberita

    BalasPadam
  9. hehehe.. y lawak tu dia nama un tercopy skli..kekekekek xD

    BalasPadam
  10. hahahaha...isu kopi dan teh nie dah berluasa lah acik...hihi...cik akak tak kisah soal entri cik akak..sebab tak de orang nak kopi & teh entri merapu bagai tu......

    Bagi cik akak lah...bukan mudah untuk kita menulis nak mencari ilham....tapi hakikatnya semua datang dari Allah....Allah menrencanakan sesuatu....dengan cara menguji kesabaran hambanya....persoalannya...kita hambanya...mampu kita tangani satu isu itu dengan hati terbuka,,,,atau dengan penuh amarah...hihi.....Tanya hati...jawab sejujurnya...kerana ilmu wajib dikongsikan...:)..smile untuk kopi & teh

    BalasPadam
  11. tu la masalah di alam maya ni...suka sangat nak copy paste lepastu taknak letak sumber....yg bahaya bila copy paste ni bukan masalah dia curi ke apa, tapi kita boleh dihukum oleh google sebab duplicate entry....ada blogger yg dah kena....terus blog dia hilang dari search engine...huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke ??? wahhh teruklah kalau cm tu

      Padam
  12. Hahah siap copy dengan typo2 nyer sekali ekk..saya suka entry Acikk walaupun byk typo..ada kelainan dan keikhlasan.. hmm agaknya ada tak org copy kisah saya? nak check jgk lah.. kot2 ada sesiapa pernah jatuh dalam telaga macam saya..hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe cubalah mane tahu ada juga , maaflah kadang tertypo heheehe

      Padam
  13. assalam,

    oo ada juga orang yang macam ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. walaikumusalam.. ada bunda.. kat dunia mcm2

      Padam
  14. Wsalam. Wow. Ada jugek yer orang copy paste bebulat. Huuu. Bertabah yer acik. Baru tahu kita boleh cek dekat link tu kalau orang copy paste post kita.
    Thanks utk info acik ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome ..ala saje jer buat entri nie :)

      Padam
  15. ada juga orang yang copy and paste tanpa letakkan sumber ya? baru akak tahu pasal tynt.com tu.. thanks acik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe is okey kak :) ada saje manusia nie :)

      Padam
  16. bestnyer ni.. macam kathy punya blog tu memang takda orang yang nak copy paste...tapi kalau macam blog acik yang berinformasi ni memang confirm kena copy paste...

    BalasPadam
  17. pemes2.. hehehee

    www.mindasyukri.com

    BalasPadam
  18. perkara biasa apabila bergelar blogger... :)

    BalasPadam
  19. Salam Acik,
    Hampir kesemua artikel saya sudah di copy paste 100%, berkali2, memang banyak. Biasalah...mula2 dulu memang marah dan sedih, tapi sekarang tidak lagi... Semuanya bergantung pd niat. Be positive!...sesuatu yg baik, biarlah ramai orang mendapat manfaatnya. Lagipun semua itu bukan hak saya...ianya hak Allah swt...Dia Maha mengetahui...

    Terima kasih kpd mereka kerana mmemanjangkan amal jariah saya.

    BalasPadam
  20. adatlah kan acik. nak halang pun tak boleh. at least kalau owner blog tue backlink balik, baguslah kan.

    fyna pun baru tahu nak check kat mana. hehehe. thanks acik.

    BalasPadam
  21. entri yana pown turut mnjadi copy paste jugak acik,,dh tue x backlink pulak..tpi nasib baik si empunya blog dh mngaku dia copy paste dri blog yana

    BalasPadam
  22. entri sy pn pnh dicopy paste..tp xpelh bnda baek :) xkisah sgt, slagi bnda 2 bermanfaat utk smua

    BalasPadam
  23. dari sudut positif, tu tandanya entri acik bagus dan best sampai ada orang nak copy paste bulat2.. dari segi negatif pulak, orang tu takde identiti sendiri sampai nak ambil 100% hak orang lain.. takde keistimewaan la orang tu kalau takde 'trademark' sendiri kan.. sabar je lah ye..

    BalasPadam
  24. tak per lah acik. bg leeza blog acik sgt bermanfaat. khususnya bab2 agama, leeza suka baca. penulisan keagamaan acik tidak keterlaluan dan jarang sekali mengguris hati pembaca (leeza lah)... :-)

    BalasPadam
  25. sebab entri acik ni bagus dan berguna...cuma diorang kena letak sumber la...tak elok la copy paste mcm tu je...entri saya pon pernah di copy paste...sedihhh

    BalasPadam
  26. Memang betul kadang kala amik masa berjam-jam nak cari idea orang senang-senang je copy. Saya pun ada pinjam gak tapi image dari google. Tak pernah tiru sapa-sapa punya blog :)

    BalasPadam
  27. Ini masalah klau blogger pemalas...dia xfikir idea n tenaga orang yg menaip...kalau nak shared pun minta izin dulu..samada tuan punya badan izin ke x,itu terpulang..ibarat cetak rompak atau bahasa kasar skit..MENCURI..Kadang2 Blogger senior wat keje mcm ni.

    BalasPadam
  28. jenis macam ni sbrnya pemalas tp terhegeh2 nk ada blog juga + nak glemer dkt blog padahal nan hado ja...so xdelah heran sgt dkt mereka yg blog jnis copy paste..heee

    BalasPadam
  29. pernah sekali tu hana sa ja search entri tajuk hana. tapi terjumpa blog yang sama dengan tajuk hana.hana pun buka.. pergh.. entry tu bulat2 sebijik macam hana. xmention nama plak.. nasib maklumat tu maklumat berkaitan pendidikan. jadi biarlah.. tapi geram tu ada gak lah. huhuhu

    BalasPadam
  30. hihhihi...sy xpernah plak nak copy paste ayat org..tp pernah kebetulan sama tajuk entry tapi isi berbeza la..maknanya tak copy paste kan...

    BalasPadam
  31. sabarlah acik..assigemnt sy pun selalu kena copy paste! hahaha..marah betol lah dengan orang malas nak berdikari ni! hahaha.. tapi takpe..buat baik dibalas baik, macam tu jugak sebaliknya... :)

    BalasPadam
  32. Haha..ada yang dah bagitau kenapa copy paste tapi buat2 tak bersalah pulak...kalau minta izin tak pe lah kan...

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails