Pengikut

Isnin, 24 Jun 2013

Merayu Dalam Doa Semoga Dia Jodoh Kita ?doa dia jodohku


Assalamualaikum

Mencintai seseorang itu fitrah manusia.Sebagai manusia kita mahu cinta sejati dengan orang yang kita harapkan dan orang yang kita suka .Jatuh cinta tidaklah terlarang selama tidak diikuti dengan perbuatan-perbuatan yang ALLAH haramkan.
 

Boleh jadi, saat ini hati kita condong kepada seseorang.Sehingga kita menganggap dialah yang terbaik menjadi pasangan hidup kita suatu hari nanti.Namun hal ini jangan sampai membuat kita berlebihan dalam memanjatkan doa kepada-Nya.

Seperti berdoa, "Ya ALLAH, jadikanlah saya berjodoh dengan fulanah/fulan. tolong ya Allah aku merayu sangat sangat jadikanlah ia yang terbaik bagi diriku.
 
Atau berdoa, " Ya ALLAH jika dia bukan jodoh saya, tolonglah jadikanlah dia jodoh saya. please ya Allah "
 
Padahal Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, 

"Sungguh akan muncul kaum dari umat ini yang akan berbuat melampaui batas dalam berdoa dan bersuci. "(Shahih Sunan Abi Dawud, no. 87)

Mungkin saat ini kita menganggap dia yang terbaik, namun belum tentu dia lah yang terbaik menurut ALLAH..

ALLAH berfirman: "Boleh jadi, kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH yang paling mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui." (QS. Al-Baqarah:216)
 

ALLAH lah yang mengetahui apa yang baik dan apa yang buruk bagi kita. Termasuk dalam masalah jodoh.

Kita boleh berusaha sekuat tenaga meraih yang kita inginkan, namun kita harus bertawakal dan menyerahkan hasilnya kepada ALLAH.

Jodoh kita mungkin dia yang sekarang kita cintai, mungkin juga bukan. Namun pasti itulah yang terbaik bagi kita.

Yakinlah apa yang ALLAH berikan adalah yang terbaik bagi kita.

Maka cukupkanlah diri dengan berdoa: "Ya ALLAH karuniakanlah kepadaku seseorang yang terbaik bagiku, terbaik bagi akhirat dan duniaku."

Dan sudah konsekuensi mengharapkan jodoh yang baik berarti senantiasa berusaha memperbaiki diri menjadi lebih baik lagi.

Hidup ini kena belajar menerima takdir (qada & qadar ) dan berserah dengan ketentuannya , bahawa dia tahu yang terbaik untuk kita dan selayaknya untuk kita

Share This!


26 ulasan:

 1. Panduan dan peringatan yang bagus! Segala yg menjadi rahsia Allah...Hanya Allah yg tahu apa yg terbaik buat kita. Kita hanya boleh meminta petunjuk darinya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. betul BM, kita petunjuk darinya kerana dia tahu yang terbaik untuk kita :)

   Padam
 2. Menyayangi dan menyintai merupakan salah satu perkara yang berbeza...bergitu juga soal jodoh kita....jodoh memang azali milik Allah...cuma kita manusia mampu merancang...dan yang menghakiminya hanyalah DIA....

  BalasPadam
  Balasan
  1. ALLAH dah aturkan yang terbaik untuk kita

   Padam
 3. Yang pasti...hidup ini kena menerima takdir..

  BalasPadam
  Balasan
  1. betul tu :) terima takdir hidup :)

   Padam
 4. terima siapa pasangan kita seadanya dia...

  BalasPadam
 5. semoga kita semua mndpt jodoh yag baik.amin :)

  BalasPadam
 6. :) kita sndiri xtau apa y terbaik utk kitaa.. >.<

  BalasPadam
 7. setuju sangat.. hanya Allah swt yang tahu apa yang terbaik untuk kita pada masa kini dan masa akan datang..

  BalasPadam
  Balasan
  1. betul tu kak, dia Maha mengethui segalanya

   Padam
 8. yg penting kena redha dgn ketentuan yg bakal diterima tu....hehe

  BalasPadam
 9. ikhlas menerima takdir dari allah

  BalasPadam
 10. Yea.. Tuhan akan memberikan apa yang setimpal dgn kita. Sudah memadai kita berdoa utk bakal suami/isteri yang baik. Kan :) Skrg mls fikir soal cinta. Biar dtg sendiri. Kekeke..

  BalasPadam
 11. Terima kasih diatas info yg di beri....sekurang2 saya sedar bahawa hidup ini adalah ketentuan Allah.kita harus percaya pada kadaq dan kadar..pertemuan sesorang dgn kia tidak bermakna bahawa dia adalah jodoh kita..ganya Alkah jua yang menentukanya

  BalasPadam
 12. Terima kasih diatas info yg di beri....sekurang2 saya sedar bahawa hidup ini adalah ketentuan Allah.kita harus percaya pada kadaq dan kadar..pertemuan sesorang dgn kia tidak bermakna bahawa dia adalah jodoh kita..ganya Alkah jua yang menentukanya

  BalasPadam
 13. Hahahahaha...terbaiklah...memang macamtu hidup kita...andai kalau diberikan saya jalan kanan dan kiri...saya akan pilih tengah...😊😊😊

  BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails