Pengikut

Isnin, 26 Ogos 2013

Segelintir Gadis Yang Tidak Mementingkan Maruah


upload gambar di facebook

Assalamualaikum 

Rasanya malam ini rasa kesal dan malu menyelubungi diri nie, bukan kali pertama hal nie berlaku tapi dah berkali-kali. Kadang acik fikir, apa nak jadi dengan anak gadis kita zaman sekarang nie. Di mana rasa malu dan kepentingan menjaga maruah diri sendiri. Tadi acik tiba-tiba di hantar di facebook acik. Baca di bawah nie.


Terkejut betul acik ,mulanya acik ingatkan kenapalah siap cerita tentang kesusahan hidupnya ,rupanya dia menjual dirinya. Astaghfirullah hal a'zim apa nak jadi dengan anak muda kita sekarang nie.  

Apa yang jelas, ramai remaja yang tidak mementingkan maruah hidup tanpa hal tujuan.  Malah, mereka tidak memahami apa itu maruah.  Bagi mereka maruah hanya dikaitkan dengan hubungan sesama mereka.  Remaja mudah terpengaruh dengan budaya barat boleh buat sesuka hati. 

Sebaliknya, mereka tidak ambil peduli jika yang menegur itu ibu bapa atau orang dewasa.  Mereka menganggap orang dewasa tidak memahami perasaan atau jiwa remaja serta masalahnya . Tapi itu bukan alasan untuk melakukan aktiviti terkutuk nie

Puas acik menasihat remaja ini, apa yang di balasnya adalah kata cacian yang lemparkan. Dan dia terus block acik dari facebook. Ini sebagai satu pengajaran untuk acik tak approve sesuka hati orang yang "add" acik di facebook . 

Inilah apabila teknologi di salah gunakan. Ya Allah selamatkan remajaku dan adik-adikku ya Allah .

Share This!


51 ulasan:

  1. Astagfirullah...sampai macam tu sekali..kalau susah pun banyak benda boleh buat untuk senang sikit...Tapi bukan camtu caranya..hmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu , banyak lagi cara lain untuk dapatkan duit... jangan begitu mudah

      Padam
  2. Nauzubillah. Moga Allah SWT beri hidayah kepadanya untuk berubah dan sedar akan tidankannya itu tidak betul.

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin mudah-mudahan cikgu dia dapat hidayah :)

      Padam
  3. ffuuhhh...berani mati budak2 zaman sekarang eh..kadang takut bila difikirkan anak2 saya kelak..Ya Allah jauhilah semua nie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah macam mane nanti zaman anak acik jgk..ishh takut memikirkannya

      Padam
  4. isk taubat dik oi.....apalah nak jadi dengan budak tu...
    Rasanya dia tu hebatnya sangat kot....huhu...hebat memalukan diri adalah....

    Taubat sayang oii...cian keluarga...nak tolong bukan cam tu caranya....cari kerja yang lebih halal....sesusah mana pun kita biarlah harga diri tu tinggi dik oiii....

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak, maruah diri kita perlu di jaga begitu jgk maruah maruah keluarga

      Padam
  5. astaghfirullah...terlampau sungguh budak ni...mula2 buat ayat kesian lepas tu buat ayat menggoda..adoi,,taubatlah dik sebelum terlambat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak. taubatlah selagi ada masa

      Padam
  6. subhanallah..
    yaya pun sama takut nak app org dekat fb..tak kisah la dia lelaki mahu pun perempuan sebab dah pernah kena app perempuan tetiba dia maki yaya..haduh takut la pulak..padahal tak kenal..
    semoga dia berubah dan semoga kita semua dilindungi Allah

    BalasPadam
    Balasan
    1. acik pon serik, lepas nie kalau tak kenal maka tak app punya

      Padam
  7. makin terdesak remaja sekarang..sampai bagitu sekali hanya untuk dapatkan duit..maruah digadaikan..bukan maruah diri saja..maruah keluarga turut dijaja...masay-Allah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terdesak pon ada cara lain , jangan sampai menjual diri..canang maruah keluarga shame of u

      Padam
  8. Ya Allah sanggup nya diorang.. kenapa la tal pegi kerja dekat jusco ke.. gaji pun lebih tggi drpd jual badan. Nauzubillah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu, kerja kat disco gaji lagi mahal

      Padam
  9. Salam.... hurm macam mana nak cakap yepp. Tapi sebagai seorang pempuan MP terkesima kejap. Xtau nk cakap apa, cuma doa MP semoga hidayah allah turut menjadi milik gadis ni. Allah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin ya Allah semoga dia mendapat hidayah

      Padam
  10. eh eh......... ya Allahhhhhhhh.........
    haru biru hidup remaja sekarangg!
    T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah , apa nak jadi, kecewa betul

      Padam
  11. Balasan
    1. den pon tak tahu nak khabo apo nie

      Padam
  12. kesimpulannya manusia yang menawarkan tu tak fikir jauh. kerja kilang ada , econsave ada . nak duit segera. puihh

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu , banyak kerja lagi nak jalan mudah saje

      Padam
  13. menakutkan betul gejala yang berlaku terhadap remaja kita sekarang ni.. semoga budak tu bertaubat dan berubahlah.. acik dah nasihatkan dia, tapi dia marah.. langkah terakhir kita sama-sama doakan semoga diberikan hidayah kepada dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah ,kita hanya mampu berdoa semoga dia dapat hidayah Allah.. nasihat tapi kita yang maki nya :(

      Padam
  14. Ya Allah..smpai cmni sekali?? hrap berubah la..kita doakn jelh semoga gadis ni berubah sebelum terlambat..hmm tkotlah dgn azab Allah =(

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin ya Allah , semoga ada keinsafan di dirinya

      Padam
  15. adoiii..tgkkn dp fb mcm bdk skolah lg.
    ni klau bukan dtg dr kluarga susah, sja nk cari duit nk hidup mewah..mklmlh tgk kwn2 pkai gajt mahal2

    BalasPadam
    Balasan
    1. agaknyalah sebab lepas acik tegur dia terus block acik

      Padam
  16. allahuakbar.. kalau nak cari duit pun biarlah yang halal...

    BalasPadam
  17. teruknya..memalukan kaum wanita..

    BalasPadam
  18. terkedu baca.. nauzubillah... betul ke dia susah... Ya Allah berilah hidayah-Mu pada gadis ini...

    BalasPadam
  19. itu mungkin juga perangkap yg dipasang utk kenakan / malukan acik ...

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum.

    Saya setuju dengan kak vee..

    FB kan boleh dimanipulasi, curik gmbr org lain, letak sbg profile, pastu hntr msg2 pelik camni.

    Yang mudah terpedaya, habislah, sah2 jadi mangsa.

    BalasPadam
  21. subhanallah..kesian budak ni, sampai jadi begitu dangkal dalam memelihara maruah diri. ya allah..jauhkan kita dari segala yang tak elok dipandangan allah. peliharankan budak ini. hurmm...sedih plus takut pun ada.

    BalasPadam
  22. salam acik.perghhh walaupun acik kaburkan words tu dah sah2 kitorang faham apa budak tu taip huhu...anak sapalah dia tu ye..malunya.memang patut acik buat macam tu.sayang...usia muda yang Allah beri tak dimanfaatkan ke jalan yang benar.kot masa dia menaip status macam tu,then terus ditarik nyawa...tak sempat bertaubat....

    BalasPadam
  23. ya allah terkejut baca.. susah mcm mana pun jgn lah begitu.. apa pun doakan adik tu berada di landasan yg benar..amin..

    BalasPadam
  24. Inilah bahayanya ada social network. Boleh buat "marketing & sales" yang tak masuk akal.
    EZ sejak delete semua tu dulu rasa hidup aman. Fokus pada blog je skrg ni.

    -eqbalzack-

    BalasPadam
  25. Serius sekali masalah remaja sekarang ini...
    Semoga mereka diberi petunjuk agar tidak terlambat utk bertaubat.

    BalasPadam
  26. Astagfirullahalazim... kenapa sampai begitu sekali gadis tu, gambar profile molek je pakai tudung... tapi... Allahuakhbar... nampak sangat kiamat semakin hampir... benda begini macam dah jadi benda yang biasa sekarangni... doakan agar si gadis tadi terbuka pintu hatinya untuk bertaubat~

    BalasPadam
  27. ngerinye..kesian jugak tp bukan ini jln penyelesaiannya...

    BalasPadam
  28. betul tu acik.. susah nk kawn remaja skrng.. tngok d fb pun, dh mcam2 kes.. ni kalau kat luar lg la dahsyat

    BalasPadam
  29. Waa..lucah betol msj tu.. eeeiii tak reti malu kee..biru muka ni baca ayat dia..dijauhilah anak2ku drp sikap mcm ni..

    BalasPadam
  30. bg link budak nie nak hentam kaw2 tgok cam budak sekolah ag, ntah2 akaun palsu kot?

    BalasPadam
  31. Astghfrla'zim..napa smpi jual diri mcm ni pula..
    yaya lg malu..ish..murahnye diri bila brada dlm ksshn..
    kan ke ade bnyk lg keje halal yg lain..nak atau x je..
    adoii.. rosak..! sedeih btol =<

    BalasPadam
  32. Hurm...manusia akhir zaman..

    BalasPadam
  33. Hurm...manusia akhir zaman..

    BalasPadam
  34. Samapi mcm tu sekali...?kenapalah ada org yg tak mahu ditolong ye...kdg2 akak hairan betul,kalau lelaki tu,akak rasa maybe sbb ego tp kalau remaja perempuan tu...agak2nya apa sbb ye...?

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails