Pengikut

Rabu, 6 November 2013

Doa Agar Barang Yang Hilang Dapat Semula

Barang hilang |Aku PEnghibur


Assalamualalikum


Alhamdulilah hari ini berjalan dengan lancar, selesai sudah "oral test" bagi bahasa ketiga iaitu bahasa mandarin. Dan hari ini sangat seronok apabila tadi seorang professor di tempat acik belajar membaca apa yang acik taip di blog. Itu merupakan satu penghargaan untuk diri ini dan beliau memuji setiap orang yang memberi komen dengan sangat bagus sekali dan bernas.

Terima kasih juga kepada yang sudi komen di blog acik yang tak seberapa. Minggu lepas powerbank acik hilang tak tahu mana pergi. Mulanya memang sedih sebab acik memang betul-betul memerlukannya tapi acik fikir itu bukan rezeki acik dan anggap ianya adalah kafarah dosa-dosa kecil yang acik lakukan.

Dan berita gembira acik dapatkan apabila tadi sahabat acik bagitahu bahawa ada naik notis pemberitahuan siapa ada hilang powerbank. Dan acik pergila moga-moga itu acik punya powerbank dan Alhamdulilah betul sekali itu acik punya. Dan ribuan terima kasih sangat kepada orang yang berhati mulia pulangkan kembali powerbank yang hilang tersebut. Semoga Allah merahmatimu dan murahkan rezeki.

Mak ada bagi acik ayat jika barang yang hilang untuk acik baca. Alhamdulillah daripadanya Dia berikan dan darinya juga ia akan kembali. 

Allahumma innaka ta’lamu ayna dholatii wa ayna dhoolats, Allahumma yaa roddadh-dhollati wa yaa haadiyan minadh-dhollati wa yaa  jamian-nasi liyawmin laa royba fiihi, ijma’ ‘alayya dhollatii innaka ‘ala kulli syay-in qodiir.”
 
Artinya : “Ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui di mana berada barangku yang hilang dan di mana ia telah hilang. Ya Allah, wahai Yang mengembalikan barang yang hilang, wahai yang memberi petunjuk dari kesesatan, wahai yang mengumpulkan manusia pada hari yang tidak ada keraguan padanya,kumpulkanlah padaku barangku yang hilang. Sesungguhnya Engkau maha kuasa atas segala sesuatu.”

 atau

Doa Barang hilang |Aku PEnghibur
Atau





Tapi jangan hanya berserah sahaja, kena ada usaha juga dan jika barang itu berharga maka buatlah laporan polis .Paling tidak pun kita dah berusaha, segalanya rahasia Allah dan cuba selidik apa yang ktia buat setiap hari, kadang kala ini salah satu juga peringatan Allah untuk kita.


Share This!


49 ulasan:

Haslinda Hassan Ali berkata...

terima kasih bg doa nie..

Maria Firdz berkata...

Biasa sy selawat dan baca 3 qul je...sbb mmg tak ingt dh doa bila mncari brg.. Hehe... Yg pnting cari dgn tng jgn dlm kelam kabut.. Klu klam kbut mmg tak jmpe lah...

bloggerlelaki.com berkata...

dulu selalu jugak saya hilang barang ni..tapi skang dh lama kot barang tak hilang..hu3..gud entri bro

BUNDA a.k.a KN berkata...

terima kasih kerana share doa ini...

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

insyallah,kan jumpa semula...

PeRdU cINta berkata...

input yang sangat membantu ni..alhamdulillah..sesutu yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya..pada kita juga orang di sekeliling kita. :)

Ummi Kami berkata...

Salam Ma'al Hijrah buat Acik dari kak Ummi.... ^^

Terimakasih doa yang baik, sesungguhnya jangan hanya berdoa tapi harus dibuat agar barang hilang dapat dijumpai semula, betul tak Acik.. ^^

Kathy R'bain berkata...

terima kasih ye acik..akak kalau barang atau duit hilang,akak berserah je sambil dalam hati berkata 'kalau barang atau duit itu dari sumber yang halal,Kau pulangkan ia kepada ku.kalau tidak,aku redha'..

RaisyaSukor berkata...

sangat beguna ni, bagus sharing

husna zahidi berkata...

nice sharing acik!! terima kasih ye..=)

Muhammad Syazwan Norhalik berkata...

kepadanya kita meminta :)

Raudzah Z berkata...

Betul tu acik..usaha, doa dan tawakkal kan...kalau ada rezeki mesti dapat kembali...

zaza zehra berkata...

thanks acik..boleh diamalkan andai ada barang hilang :D

Bin Muhammad berkata...

Dah dah itu rezeki kita, tak akan kemana...tapi perlulah dgn usaha, doa dan tawakal...

Teena Tna berkata...

Dulu dekat sekolah, saya selalu hilang barang, tapi tak risau sgt sebab tak lama lepas tu insya Allah akan jumpa semula, mungkin sebab environment sekolah yg 'mesra alam'.
Tapi biasanya saya berdoa dalam bahasa melayu. Terima kasih kongsikan doa ini :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

akak selalu salah letak barang.. mulalah kalut mencari.. terima kasih di atas perkongsian doa itu acik..

ima salsuzaima berkata...

nak share kan kat fb boleh kan.. :)

Khir Khalid berkata...

T kasih Acik diatas perkongsian.. semoga berkat kehidupan.. aamiin..

Ida Syuhada berkata...

Ada yang kata doa tu juga boleh dibaca jika kita terlupa letak satu2 barang tu...inshaAllah akan jumpa balik.

Mia Liana berkata...

Kak mia pun dah dapat external harddisk yg hilang 2 bulan. Balik rumah sendiri bila orang yang jumpa poskan ke rumah... alhamdulillah... happy sangat2...

Wirda Amir berkata...

Salam acik...

Akak ada ilang dua gugus kunci,satu gugus kunci kereta,satu gugus kunci rumah...dah dua tahun..x tau nak cari kat mana,akak ingat kejadian tu,akak sampai rmh,dh masuk rumah tu letak kunci2 tu tp x ingat di mana...hehehe...nasib ada kunci spare....akak terfikir mungkin akak dh buang dlm tong sampah..kalau ada dlm rmh,mesti msa cari tu kumpa balik,ni nak cuba cari sambil baca doa ni...sblm ni bila cari brg hilang,akak cuma baca surah dhuha je.....tq acik

Asha Lya berkata...

trima kasih atas perkongsian..syukur alhamdullilah rezeki acik dpt balik kan tu powerbank

ika zulkefli berkata...

betul tu, doa tapi tak usaha..susah juga...terima kasih utk perkongsian doanya :)

Sylarius Yusof berkata...

Ingatan manusia ni kengkadang terhad. Benda-benda simple pun bole terlupa. Macam kunci kereta dok dalam poket pun kadang terlupa, perginya cari sampai selongkar laci. Hehe

Ija Rased berkata...

betul tu acik. kakija pun pernah amalkan, alhamdulilah. cuma lately ni lupa aje. thanks acik seba ingatkan kembali.

munirah rahman berkata...

terima kasih.. baik untuk diamalkan

Aniq Bukhary berkata...

Baru tahu barang hilang pun ada doa. Nampak sangat aku nie etek ilmu.. Thankz Acik

Cik Itah@RRP berkata...

alhamdulillah..syukur la jumpa.. tak semua org baik hati nak kembalikan barang org yg hilang :)

Syaifuddin Alias berkata...

InsyaAllah akan dipraktikkan dan juga menjadi ingatan .. :)
terima kasih Acik

Kesuma Angsana berkata...

tq berkongsi, bagus gt doa ni !.. done nuffnag yer

Wirda Amir berkata...

Salam acik...

Akak baru tgk n baca di chatbox....terimaksih byk2 acik...terharu sgt.....sebaklah.....

veesandy berkata...

selalunya , bila barang akak hilang , akak akan solat pastu pi tidur . insha Allah bangun tidur dapat petunjuk ...

Tetamu Istimewa berkata...

Moga bermanfaat doa ini. Terima kasih kerana berkongsi.

Mira Nadira berkata...

Nak tanya sikit. Saya kehilangan duit. Tak pasti sama ada dicuri atau tercicir. Lebih baik baca doa ni ketika mencari atau sesudah solat?

clothing brand berkata...

thanks admn share doa yg baik ini..dngn izin tuhan akn jumpa ..

ShimaSignature berkata...

terima kasih share doa ini selalu salah letak barang..hihi

Aiman Saidatul berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ahkak gojes berkata...

KG selalu ilang barang..kengkadang tu kecuaian diri..yg selebihnya wallahu alam la...

zati amani berkata...

Assalamualaikum,

Terima kasih berkongsi doa ini.

Semoga Allah SWT balas jasa baik En.

Xiang Nan berkata...

Much advanced of Louis Vuitton handbags amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.amid actuality your trend involving accustomed a new backpack starts aback to fourteenth century.As the beat of fashion,?Hermes Handbags absolutely fabricated abundant accession for avant-garde travelling culture. All of Christian Dior affluence covering appurtenances and accessories are abounding with acceptable superior adroitness and broadly celebrated all over the globe.In addition, Cindy Crawford invests 100% in all its projects. Therefore it is true to Swiss Watches. It not only participates in advertising campaigns for the Omega Watches brand, but it has a say in the development and communication products.

Rizan Rudin berkata...

mnta tlong doakan sya agar mnjumpai barang sya yg hilng ,

Unknown berkata...

Assalamualaikum , petang tdi sy dan anak2 jiran main bola tampar .ntah tetiba je cincin kahwin sy t'cicir . t'kasih share doa ni cik ... nak amalkan in shaa Allah ada rezeki sy jmpa blik cincin tu . mohon doakan sy jmpa cincin sy kmbali ya ? wasalam .

Unknown berkata...

Assalamualaikum , petang tdi sy dan anak2 jiran main bola tampar .ntah tetiba je cincin kahwin sy t'cicir . t'kasih share doa ni cik ... nak amalkan in shaa Allah ada rezeki sy jmpa blik cincin tu . mohon doakan sy jmpa cincin sy kmbali ya ? wasalam .

Anonymous berkata...

Saya google dan terjumpa blog ni... Susah hati saya sbb hilang 2k hari ni, itulah duit yg sy nk simpan sbb sy akan diberhentikan kerja... Sedih sgt

me berkata...

Sy plak dirompak pkul 3:30am mlm raya puasa lps. iphone,duit rm2k,rantai tangan,hphone leagoo semua diambil.plg sedih dlm iphone dn beg duit byk kenangan dgn suami,kad kawin n gambar arwah abah..camana la nk dpt balik...mcm mustahil dh..

Mas Salleh berkata...

Saya dah kehilangan ic saya buat kali ketiga.Kalau nak pergi buat kena bayar 1000 ringgit.Aduihlah mana saya nak cari duit semua tu.Dahlah saya ada job interview 2-3 hari lagi.Graduate student dgn part time kerja gaji tak sampai seribu.Mampuslah saya nak makan lagi.Nak minta pinjam dengan kawan kawan dengan adik beradik pun saya malu.Saya cuma boleh harap dengan doa ni saya dapat jumpa balik ic saya.

Narisha Irdina berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Etty Meyr berkata...

Saya bru lepas hilang duit simpanan tabung brsma suami.suami pon x thu lg..sy tkot nk bgthu..sy xtaw kemana menghilangnya duit tu..sedihh sorg2 lg

Etty Meyr berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails