Segelintir Lelaki Tak Faham Bahasa Kiasan, Straight to The Point | Best Lifestyle Blog Malaysia

Pengikut

Sabtu, 17 Februari 2018

Segelintir Lelaki Tak Faham Bahasa Kiasan, Straight to The Point



Assalamualaikum

Selamat bercuti semua ! bertalu-talu acik dapat mesej dari individu tertentu . Tak tahan dengan perangai lelaki tak pandai faham keadaan dan perasaan perempuan. 

Come on ! Make it simple.



Lelaki ini memang jenis tak pandai berkias-kias. Dia lebih straight to the point. Kalau nak makan cakap nak makan. Kalau nak ajak pergi mana-mana cakap nak pergi tempat itu. 

Perisitwa depan mata " awak saya lapar sikit, tapi still on diet. Tapi ayam itu sedap. Tapi macam dah kenyang "

Si lelaki terus berlalu, ok lah kalau macam itu kita baliklah.

Lepas itu beberapa minit kemudian, si perempuan merajuk. 

Kalau lapar katakan lapar tidak aku ternanti-nanti .Ehh itu macam lagu. Hahaha Kalau cemburu jujur sahaja. 

Otak lelaki tak macam perempuan, kadang ada bendulnya. Tak suka ayat complicated, ada masanya dia anggap pekara itu biasa dan simple tapi pandangan perempuan berbeza.

Ada ketika lelaki letakkan egonya untuk nampakkan dia ada pendirian. Lumrah lelaki.

Tetapi kena ingat lelaki bukan superhero boleh tahu semua pekara, terangkan baik-baik.Jelaskan padanya gunakan nada yang perlahan.

Paling penting kalau nak tegur lelaki, adalah ketika dia sedang bergembira atau pert kenyang. Pasti dia boleh hadam.

Ini tidak kalau nak cakap itu kalau boleh depan orang ramai.

Ada masa lelaki pun ada salahnya, tumpuan hal tersebut tidak melibatkan hal-hal atau isu lain. Fokus untuk menyelesaikan masalah bukan cari salah siapa.

Ok ? 

Ciptaan Allah itu indah, pasti lebih bahagia jika saling menghargai. Allah suka kita bersangka baik dan melihat sesuatu ke arah kebaikan.


Share This!


3 ulasan:

Kak Sue berkata...

Hahaha.. Kak Sue pun kadang buat macam tu Acik, buat Abang Man serba salah. Jap nak, jap tak macam nak.. 😀😂

paridah berkata...

BETUL SANGAT SOAL UTAMA BIAR DIFAHAMI

Hans berkata...

hahaha
betul lah tu
cakap terus jer nak apa
nak berkias pun jangan sampai terlalu kias sangat,...nanti memang xdapat lah jawabnya
hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails