Pengikut

Rabu, 20 Mac 2013

Kehebatan Sebuah Doa Untuk Anak Menjadi Cerdik Dan Pintar





Assalamualaikum

Hari nie kelas petang, rasa rindu pada anak anak sedara yang selalu menemani di kala sunyi dan sepi.  Terutama rizmi,afiq irfan, zahra dan khalis zikri. Rindu betul pada mereka dan seronok bila melayan kerenah mereka. Acik nie jenis yang suka pada budak budak lagi lagi baby. oh my ALLAH ... 



 
Acik memang rapat dengan mereka dan happy bila bersama mereka. Tapi bila duduk di perantauan nie susah nak jugak nak jumpe ,kadang kala saje ,kalau cuti. Dalam solat tak pernah lekang doakan mereka jadi manusia yang berguna kepada ibu bapa, agama dan masyarakat. 

Acik harap sangat mereka berjaya satu hari nanti. Acik tak malu kalau keluar pergi ke shopping mall keluar dengan mereka. Bila acik pergi mana mana mesti orang kata " anak ke ? heehe acik menganguk saje , sebab tak salah rasanya :)  Dan paling terhibur dengan kepetahan mereka berkata kata dan soalan yang di tanyakan itu buat acik gelak sorang sorang bila mengingatinya. Entah orang duk tanya bila nak ada girlfriend , cehh acik just mampu jawab, bila tiba masanya kawin terus :)




Ahhh doa ini yang selalu di amalkan untuk para ibu bapa yang mahukan anak mereka cerdik dan pandai. InsyaALLAH ,kita berusaha dengan melalui doa selebihnya usaha dan minat anak itu sendiri.





Doa Anak Cerdik Dan Dengar Kata..mari kita amalkan bersama InsyaAllah
إن شاء الله


TAMBAHAN:

4. Baca Surah Toha

Kemudian hembuskan diubun-ubun anak niatkan agar anak menjadi anak yang
soleh, cemerlang, lembut hati, rajin belajar rajin solat dan lain-lain.

atau

Baca Surah al-Fatihah,surah Taha ayat 1 sehingga 5,diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali.Doanya,”Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya).”Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman.Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu.

Share This!


28 ulasan:

  1. Nice sharing....
    Terserlah sifat kebapaan Acik kat dalam gambar tu tau... =D

    BalasPadam
  2. InsyaAllah...sama2 kita amalkan untuk kebaikkan bersama..

    BalasPadam
  3. Saya pn sayang sgt kat anak sdara..mereka semua rapat dengan maksdara yang periang dan sporting ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhh ..untung dia dapat mak cik yang periang dan sporting.. boleh jadi kawan :)

      Padam
  4. chomelll2 laa anak sedara acikkk :D macam pakcik diorg jgk la kan..hehe
    Btw, nice sharing, bekalan utk msa depan ni..heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh betul tu bekalan untuk masa depan ..tocey2 :)

      Padam
  5. Insyaallah ini dah tanda2 xlama lai lah ni...hehe.
    Terima kasih dgn tips yang sungguh berguna ini. Selain itu elok juga di amalkan bacaan Al-Quran sedari dalam kandungan lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu :) amalkan baccan al quran :)

      Padam
  6. alaaa....comel n cute baby tu...

    samalah kita mengamal doa itu In shaa allah

    BalasPadam
  7. Zam pun dgn anak saudara mmg tak boleh berenggang :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhh bestkan bila layan budak ...

      Padam
  8. Alhamdulilah.. Semuanya comei2.. ^_^

    BalasPadam
  9. belum ada peluang lgi nak dukung ank buah. hihihi. Selalunya lelaki takut dukung baby. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe ta semua kot..saya suka baby... kalau dukung ta jadi maslah

      Padam
  10. nak simpan untuk rujukan di masa akan datang la ^^
    thanks acik..

    BalasPadam
  11. Alhamdulillah, wan slalu amalkan ni. Semoga tuan blog beroleh keberkatan dr perkongsian yg bagus ni yer. Satu hari nnt pasti bergelar seorang ayah yg baik. aminn... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin ya Allah ..mudah mudahan dpt jd ayah

      Padam
  12. terima kasih bro...perkongsian yg bermanfaat ni...:)

    BalasPadam
  13. Penyayang acik ni..betul..keletah diaorang buat hari kita makin ceria ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul keleteh mereka buat kita happy walaupon kdng penat melayan

      Padam
  14. Untunglah bakal isteri n family acik.. insylh acik jd ketua family y baik. Anyway, nice sharing

    BalasPadam
  15. Comelnya... ^___^..Saya tak ada anak sedara lagi..tak ada lagi yang kahwin lagi.hehe.

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails