Ticker

6/recent/ticker-posts

Jangan Biarkan Aku Hanyut Demi Cinta Tak Pasti Dengan Hari-Hari Yang Sangat Gangil


Assalamualaikum

Akan tiba masanya.


allahu alaihi wa sallam bersabda (mafhumnya): 

Akan tiba masanya atas ummat ku di mana ke khusyu'kan dlm solat akan hilang.

Akan tiba masanya atas ummat ku banyaknya kematian secara mengejut.  

Akan Tiba masanya atas ummat ku  banyaknya gempa-gempa bumi.

Akan tiba masanya atas ummatku di mana seseorang muslim itu tidak akan mengucapkan salam kecuali kepada orang yang ia kenal sahaja.

Akan tiba masanya atas ummat ku  banyak terjadi pembunuhan sesama sendiri.

Akan tiba masanya atas ummat ku manusia saling berbangga-bangga dengan perbuatan maksiat mereka.

Para sahabat bertanya " Bilakah itu akan terjadi wahai Rasulullah ? 

Rasulullah saw menjawab " Semua itu akan terjadi di akhir zaman, maka apabila hal itu sudah terjadi maka tunggulah saat kedatangan hari kiamat. 

.. Hampir-hampir semua yang disebut itu berlaku di zaman kita. 

Adalah Hari-hari yang sangat Ganjil. 

Ibu & bapa hanya mementingkan makanan yang sedap dan pakaian yang cantik-cantik sahaja terhadap anak-anak mereka.Namun mereka lupa menanam ajaran agama dan akhlak kepada anak-anak mereka.

Hari-hari yang ganjil.

Para pekerja tidak ikhlas bekerja dengan alasan gaji yang diberi tidak berpatutan / sedikit.  Namun mereka lupa sesungguh nya Allah memberkati rezeki yang halal dan menghilangkan berkah dari rezeki yang haram. 

Hari-hari yang ganjil 

Pemuda dan pemudi berjam-jam menghabiskan waktu mereka jalan-jalan dan berpeleseran di Mall atau di Pasaraya.  Namun mereka merasa letih dan berat untuk mengerjakan solat walau hanya satu rakaat. 

Hari-hari Ganjil. 

Pemuda dan pemudi asik mendengar lagu-lagu dengan hati yang girang gembira.  Namun jika untuk mendengar firman-firman  Allah, hati mereka menjadi sesak, seolah-olah mereka hendak naik ke langit sedang mereka tidak tahu bahwa perkara yang halal tidak boleh bercampur dengan perkara yang haram. 

Hari-hari sangat ganjil. 

Kita  bersungguh-sungguh berusaha sehingga mampu membeli apa yang kita suka, yang enak-enak dan yang bagus-bagus, murah atau mahal, kita sanggup membayarnya walaupun dengan berapa harga sekalipun, namun ketika kita ingin menderma kedalam tabung masjid, kita akan memilih wang kita yg paling kecil sekali utk dimasukkan kedalam tabung derma.

Hari-hari yang  ganjil. 

Kita set alarm sebelum tidur takut terlambat bangun untuk pergi kerja.  Namun kita lupa untuk setkan alarm untuk bangun menghadap Allah ketika solat subuh.

Hari-hari  sangat ganjil 

Kita saling caci dan membicarakan keburukan makhluk-makhluk Allah, Namun kita lupa akan firman Allah "Tiada suatu ucapan pun yang diucapkannya melainkan ada di datangi malaikat pengawas yang selalu hadir" . 

. Hari-Hari yang ganjil. 

Kita mengeluh dari banyak nya musibah dan bencana, namun kita lupa akan firman Allah " Maha Suci Allah yang telah menggerakkan kendaraan ini utk kami padahal kami tiada kuasa menggerakkannya". 

Hari-hari yang ganjil.


Ibu & bapa membiarkan saja isteri dan anak perempuan mereka memakai pakaian dengan menampakkan aurat bahkan menimbulkan fitnah kepada orang lain tanpa ada rasa bersalah dan tidak berani untuk mencegahnya dengan alasan itu adalah hak asasi manusia, kubur masing-masing.

Hari-hari yang ganjil.

Pada saat pesan ini sampai kepada mu, maka dengan engkau telah menjadi salah seorang yang berkongsi dalam memberikan peringatan tentang peraturan serta syariat Allah dan sunnah-sunnah Nabi Muhammad sollallaahu alaihi wa sallam.

Hari-hari ganjil

Kita terlalu memikirkan soal jodoh, terlalu kejar cinta yang tak pasti. Sehingga mengutamakan segalanya. Tetapi kurang mengingati soal kematian yang bila-bila boleh terjadi.

Apa yang kami harapkan darimu adalah turut serta menghidupkan sebahagian dari sunnah Nabi saw ini walau hanya dengan satu perbuatan sunnah sahaja.

Memelihara Hadis yang mulia dengan demikian Anda telah bersama-sama dengan kami dalam menyebarkan sunnah-sunnah Rasulullah sollallaahu alaihi wa sallam.

Jadilah kamu salah seorang  yang mengajak kepada kebaikan. 


Catat Ulasan

3 Ulasan

Unknown berkata…
Nice post. Liked it. Keep sharing good informative and interesting post. Thanks.

Reviews of assignment writing service
Layla berkata…
Thanks for the article! It has become the helper in writing for me my dissertation