Pengikut

Ahad, 8 Januari 2012

Trend Kawin Muda?? Mak Aku Nak Kawin Juga



Assalamualaikum

Alhamdulilah acik kembali lagi bagi mengisi masa yang terluang daripada melakukan pekara lagha,baik teruskan menulis di blog yang sederhana nie. Hari nie hampir 10 jemputan acik terima dari kawan-kawan yang seumur dan tua setahun.Rasa terkejut giller ,yelah tak sangka dulu mase belajar sama-sama kat sekolah dan kat politeknik dan sekarang jadi milik orang ..wow but acik jugak yang terus membujang ,..adehh pilu hati nie..


Dush,,,dushhh sedar sikit yee mungkin belum ada jodoh .Tak kisahlah apa pon memang orang sekarang banyak kawin muda dah kembali macam zaman dulu-dulu.


Kawin muda nie adakah sudah menjadi trend ???

Ada mengatakan :
1. Jodoh tu toksah la dipersoalkan... out of our control...


2.trend tu maybe, dan sudah janji dia dengan tuhan gitu. sape mampu lawan!

3.Sebab...sebab...lelaki-lelaki berquality semakin berkurangan... jadi, kena "booked" awal-awal..
nanti jadi andartua, sapa susah? masyarakat jugak yg susah. sbb tu masyarakat sebok-sebok tanya "bila nak kawen?"


Jodoh semua di datang ALLAH, Dia lebih mengetahui segalanya. Dan makna perkahwinan adalah satu kontrak suci antara suami dan isteri. Ia adalah kontrak yang dipenuhi dengan unsur-unsur agama, moral dan rohani.

Setiap apa yang kita lakukan ada kebaikan dan keburukan, Dan ada yang berpendapat kawin muda nie tak akan tahan lame kerana :-

1.Pemikiran belum matang

2. Ekonomi belum stabil

3. Penuh dengan dugaan

4.Risiko penceraian
Dan bukan semua yang kawin muda nie bercerai berai ,dan ada kawan acik bahagia sampai sekarang .Sebenarnya ia terpulang kepada individu itu tersebut bagi menagani jika berlaku masalah dalam keluarga.Untuk membina gerbang perkahwinan bukanlah suatu perkara yang boleh diputuskan tergesa-gesa. Bagi kebanyakan individu, ia adalah satu peristiwa yang berlaku sekali seumur hidup dan kekal selamanya.
Dan kebaikan untuk kawin muda adalah Terhindar diri dari melakukan maksiat ,lihat saja sekarang gejala sosial semakin menjadi-jadi dan ini adalah satu cara untuk memulihkannye. Selain itu dapat membanyakkan umat di muka bumi ini.


acik just nak kongsi cerita nie

kawan aku lelaki, kawin mase umur 21...
wife dia pun mase tu umur 21... sama-sama study... tapi awek @ sekarng wife dia ajak kawin cepat... mule2 wife dia janji, lepas diploma, turn dia abiskan sampai degree dulu, lepas tu turn kawan aku ni plak amik degree, wife dia support plak. kawan aku ni, dah sayang punye pasal, dia bagi la laluan kat wife dia sambung degree. yang dia plak blajar sampai diploma je. 3 tahun bercinta, 3 tahun jugak perkahwinan diorang bertahan. dapat anak sorang, wife dia grad je degree, dapat keje best, terus jumpe lelaki lain, mintak cerai ngan kawan aku. cita2 kawan aku nak jadi arkitek sudah tergendala sebab berlaku perceraian itu, dan wife dia ibarat "lepas jambatan tongkat dibuang". skrang jadi la duda mude, dan tgh sambung degree untuk jadi arkitek dengan usaha sendiri.

Moral of the story : kalau tak cukup kuat iman, rohani, jasmani dan ekonomi jgn la kawin mude. aku tau diri aku cemana, so aku memang takde hati langsung nak kawin cepat. at least 25 tahun ke atas la. make sure aku betul2 dah boleh tinggalkan perangai "orang bujang" dan bersikap matang, pikir jauh, baru la aku kawin. kalau jadi isteri atas nama memang senang, tapi nak jadi isteri yang betul2 ikut lunas2 agama, bukan mudah.

Share This!


24 ulasan:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail berkata...

semua tu terpulang pada niat masing2.kawen muda memang byk risiko.perlu persiapkan diri dgn ilmu agama dan didik isteri dgn ilmu itu.

Azura Mendezz berkata...

Dulu..Cik Mendezz bercita2 nak kahwin muda..
aes study setahun dua nk kahwin..
tapi Allah Maha Pengasih lg Maha Penyayang..
Dia sentiasa menyelamatkan Cik Mendezz dari bersama dengan lelaki yang salah..
Semua hijab yg tersembunyi sentiasa terbuka..
Sedih memang sedih..sebab sayang..
tapi saya percaya..Tuhan sentiasa mengaturkan yg terbaik untuk kita.. =)

Yana Khai berkata...

acik...yana kawin umo 24thn..sedang² elok la kan...hahaa...

kawen mude ni baiknye dpt mengelak dari maksiat la..ramai budak2 mude skrg ni test dulu br nikah..hahahaa..

ape² pon jodoh di tgn tuhan... :)

acik bile nk kawinnnn!! hhahaa

Aku Penghibur berkata...

wemmmm tu la semoga berjaya sape kawin awal

Aku Penghibur berkata...

acik x thu lagi la

ilhambrothers berkata...

hmm..itu ujian buat dia dan pengajaran buat kita.. ^^

Aku Penghibur berkata...

ermmm tol tu ..ini semua adalah peringatan

hawiz berkata...

err..belom matang lgi...xcukop umo..ahahaha

Aku Penghibur berkata...

hhahhaha yeke biase la tu

akuamir berkata...

gatal ehh nak kawin mude,,hahaaa..
klo sudi jenguk la blog ku.. :)

Aku Penghibur berkata...

sokmo sudi :)

NighBerkz’S Blogs berkata...

lihat pada kemampuan individu mampu untuk memikul tggungjawab..

Aku Penghibur berkata...

btul tu ..depends pada kemampuan

Zul Fattah berkata...

insyaAllah.. ada rezeki kahwin la tu acik.. aku umur 27 kot.. hehe

Aku Penghibur berkata...

alamk tua tu ... heheeh x pe sabar nie

iyka syafika berkata...

betol2..cm best je kwen muda.tapi lom mmpu utk semuanya..kje belum n xmatang ag.=)

Beckhrooy berkata...

terpulang dengan org la, tp kalau still study, better habiskan dulu degree tu

Aku Penghibur berkata...

ermm yup belajar lebih penting

susulemakmanis berkata...

kalau boleh mmg nak kawen muda sebb boleh elakkan maksiat tapi bnyak lg benda yg kena capai

Aku Penghibur berkata...

ermmm tu la kena tgk kemampuan kita

Bitt (double IS) berkata...

hi...salam singgah...kebanyakkannya saya agreed dengan statement kamu...for me nak kawin tak kira tua atau muda...yg penting dah ready dan prepared dan sangat MAMPU dari segi mental, fizikal dan rohani...so gud luck ;)

Honey Kumicky berkata...

pena gak byk kali dipinang..tp ayah x terima cuz umo mc muda n honey mang x pena pon suka ngan mereka..nasib baik la x d terima lau x mayb skang nie hidup x terurus...

Eza Boom Boom :) berkata...

sangat setuju dengan entry awak ni.kita tengok orang kawen awal ni mostly dapat rezeki anak pun awal. Dugaan selalu ada. Entah la. Memang Eza pun tak ready nak kahwin lagi. haha. study dulu kot. :P

Aku Penghibur berkata...

ermmmm wow pernah di pinang ..hebat la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails