Pengikut

Jumaat, 11 Oktober 2013

Amalan-Amalan Yang Menyakiti Iblis

iblis

Assalamualaikum 

Alhamdulilah dapat lagi acik bersama kamu semua, hari-hari yang mendatang ini penuh dengan kesibukan sebagai seorang pelajar uitm. Sebenarnya entri ini dah lama acik draftkan untuk di kongsikan pada masa yang sesuai dan acik rasakan ini saat yang paling tepat untuk acik kongikan entri ini. 
 
Rasulullah SAW: " Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak solat?"
Iblis: "Aku merasa panas sejuk dan gementar. "
...
Rasulullah SAW : "Kenapa? "
Iblis: " Sebab, setiap seorang hamba bersujud satu kali kepada Allah, Allah mengangkatnya satu darjat."

Rasulullah SAW: " Jika seorang umatku berpuasa ? "
Iblis: " Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka. "

Rasulullah SAW: " Jika ia berhaji?"
Iblis: " Aku seperti orang gila. "

Rasulullah SAW: " Jika ia membaca Al- Qur'an? "
Iblis: "Aku merasa meleleh laksana timah di atas api. "

Rasulullah SAW: " Jika ia bersedekah? "
Iblis: " Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji . "

Rasulullah SAW:" Mengapa boleh begitu ? "
Iblis: " Sebab, dalam sedekah ada empat keuntungan baginya. Yaitu keberkahan dalam hartanya, hidupnya disukai , sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka dan segala musibah akan terhalau dari dirinya. "

Raulullah SAW: "Apa yang dapat mematahkan pinggangmu? "
Iblis: " Suara kuda perang di jalan Allah."

Rasulullah SAW : " Apa yang dapat melelehkan tubuhmu? "
Iblis: " Taubat orang yang bertaubat. "

Rasulullah SAW : " Apa yang dapat membakar hatimu? "
Iblis: " Istighfar di waktu siang dan malam."

Rasulullah SAW : " Apa yang dapat mencoreng wajahmu ? "
Iblis: "Sedekah yang diam- diam."

Rasulullah SAW : " Apa yang dapat menusuk matamu? "
Iblis: "Solat Fajar . "

Rasulullah SAW : " Apa yang dapat memukul kepalamu?"
Iblis: "Solat berjemaah. "

Rasulullah SAW : " Apa yang paling mengganggumu ?
Iblis: " Majlis para Ulama . "

Rasulullah SAW: " Bagaimana cara makanmu ? "
Iblis: " Dengan tangan kiri dan jariku . "

Rasulullah SAW: " Di mana kau menaungi anak -anakmu di musim panas?"
Iblis: " Di bawah kuku manusia. "

Lalu Rasulullah SAW bertanya: " Siapa temanmu wahai Iblis ? "
Iblis menjawab: " Pemakan riba."

Rasulullah SAW: " Siapa sahabatmu? "
Iblis: " Pezina . "

Rasulullah SAW: " Siapa teman tidurmu ? "
Iblis: " Pemabuk . "

Rasulullah SAW: " Siapa tamumu ? "
Iblis: " Pencuri. "

Rasulullah SAW: " Siapa utusanmu? "
Iblis: "Tukang sihir . "

Rasulullah SAW: " Apa yang membuatmu gembira? "
Iblis: " Bersumpah dengan cerai. "

Rasulullah SAW: " Siapa kekasihmu? "
Iblis: "Orang yang meninggalkan solat Jumaat."

Rasulullah SAW: " Siapa yang paling membahagiakanmu? "
Iblis: " Orang yang meninggalkan solatnya dengan sengaja. "

Diriwayatkan dari Ma'adz bin Jabal ra bahwa Ibnu Abbas ra Dikutip dari Syajaratul Kaun , doktrin tentang peribadi manusia pilihan , Muhammad SAW, yang ditulis oleh Asy -Syaikh Al-Akbar Muhyidin Ibnu Arabi Abdullah Muhammad 

Ambillah iktibar dari kisah ini, bila acik membaca rasa sebak hati ini, aku perlukan perubahan yang berterusan dalam hidup ini. Ya Allah tempatkan aku dan pembaca di blog di kalangan orang yang beriman dan bertakwa. Amin ya Allah.


Share This!


29 ulasan:

  1. Subhanallah Acik.. satu perkongsian yg sgt baik. Semoga menjadi peringatan & panduan kpd semua.. amin. Salam Jumaat Acik :)

    BalasPadam
  2. padan muka iblis tu...kita kekalkan sikap sedemikian supaya durjanalah jin dan syaitan..insyallah..

    BalasPadam
  3. thankyu acik share something yang membuatkan kita berfikir tentang diri kita yang kadang2 lalai ini. :) jadi peringatan buat Nad dan semua.

    BalasPadam
  4. Yo padan muka ko iblis..huhu thanks ya share ilmu ni :) Entry Terbaru : Dibenarkan Bernikah

    BalasPadam
  5. nice sharing acik... ilmu yg bermnfaat...

    BalasPadam
  6. iblis durjana, perosak umat manusia.. terima kasih acik... perkongsian yang hebat..

    BalasPadam
  7. perkongsian yang baik acik.. bersama kita beramal dengan amalan yang baik untuk menentang iblis..

    BalasPadam
  8. Salam acik...

    Bagusnya apa yg acik share ni...akak pernah bc tp tak detail mcm ni..ada sesetgh bahagian je...moga kita istiqomah ye acik...terimakasih byk2 acik...

    BalasPadam
  9. terkedu bila baca tadi..dalam x sedar iblis boleh jadi sahabat kita kalau tingglkan sembahyang..

    BalasPadam
  10. benda yg kecik senang je kita dapat pahal tapi org islam skrg ambil smbil lewa

    BalasPadam
  11. takut tengok gambar atas tu acik, bila baca entri ni macam selari jea dengan gambar tu.. seramm.. insaf.. thanx atas perkongsian ini acik..

    BalasPadam
  12. entri yang sangat bagus.. Dapat menjadi manfaat buat kita semua.. Terima kasih ye Acik, di atas perkongsian entri ini..

    BalasPadam
  13. terima kasih buat entry ni utk peringatan kita bersama
    :)

    BalasPadam
  14. aaamin . mudah2an kita menjadi orang yang saling ingat mengingati ...

    BalasPadam
  15. terima kasih sudi berkongsi ;-)

    BalasPadam
  16. subhanaAllah...byk bnda yg boleh buat kita kalahkan syaitan..antara hati kita nak atau tidak je kan...thanks share acik! :)

    BalasPadam
  17. acik sentiasa hebat menerbitkan entri..sharing is caring...

    BalasPadam
  18. entry yang sangat bermanfaat..amalan yg senang diamalkan tp tak semua boleh lakukan..:)

    BalasPadam
  19. perkongsian yang bermanfaat :)

    BalasPadam
  20. jom pakat cederakan iblis..he3

    BalasPadam
  21. acik, perkongsian yang bermanfaat, terima kasih acik :)
    semoga kita terus gigih beribadah kepada Allah swt. Entri acik, insyaAllah akan beri kesedaran kepada ramaii orang termasuk ika :)

    BalasPadam
  22. satu perkongsian yg sangat baik.. teruskan Acik menyebarkan perkara2 yg menuju kebaikkan seperti ini.. :)

    BalasPadam
  23. Assalammualaikum...achik,

    bagus entry nie..mselim3 pun suka membacanya... perkongsian yg menarik thanks achik.. moga dirimu di rahmati..(berpesan2 pada kebaikan..terbaik!)..

    BalasPadam
  24. Teruskan dengan info2 agama... Suka entry macam nie.. :)

    BalasPadam
  25. pergh!! seronok plk baca weh :D rasa terubat sdkit :)

    BalasPadam
  26. perkongsian yg sangat berguna, ingat mengingati sesama islam :)

    BalasPadam
  27. Bagusny Acikk..terpegun baca..rasa berkobar-kobar dalam diri utk mematahkan semangat syaitan..

    BalasPadam

Coretkan sedikit pandangan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates
Related Posts with Thumbnails